Antena 3 CNN Externe Măsura cerută de Suedia, după atacul terorist de la Stockholm

Măsura cerută de Suedia, după atacul terorist de la Stockholm

Măsura cerută de Suedia, după atacul terorist de la Stockholm
09 Apr 2017   •   19:31

Premierul suedez, Stefan Lofven, a calificat duminică drept 'frustrant' faptul că autorităţile din ţara sa nu au reuşit să-l expulzeze pe uzbecul autor al atacului terorist de la Stockholm şi a cerut să fie luate măsuri pentru ca solicitanţii de azil cărora li s-a respins cererea de a rămâne în Suedia - cum a fost cazul acestui terorist - să fie repatriaţi, transmite agenţia DPA. 

Reacţia şefului executivului de la Stockholm survine după ce poliţia a confirmat că cetăţeanul uzbec, care vineri a ucis patru oameni şi a rănit 15 după ce a pătruns voluntar cu un camion în mulţimea aflată pe o arteră comercială a capitalei suedeze, ceruse azil în Suedia, dar, cu toate că această cerere i-a fost respinsă, autorităţile nu au reuşit să-l retrimită în ţara sa. 

Decizia privind respingerea cererii de azil în cazul său a fost luată în iunie 2016. În decembrie a fost înştiinţat că are la dispoziţie patru săptămâni să părăsească teritoriul Suediei, dar uzbecul nu s-a conformat. Poliţia suedeză a început să-l caute în luna februarie, dar nu a mai reuşit să-l găsească. Pe lângă faptul că a rămas ilegal în Suedia, poliţia a confirmat după atacul de vineri că acest solicitant de azil uzbec era un simpatizat al grupării jihadiste Statul Islamic. 

Într-o declaraţie dată presei în marja unei reuniuni a partidului său social-democrat, premierul Stefan Lofven a insistat că respingerea unei cereri de azil sau de reşedinţă permanentă în Suedia trebuie să conducă automat la expulzarea din ţară a persoanei căreia i s-a refuzat respectiva solicitare. 

'Trebuie să îmbunătăţim modalităţile pentru ca acest lucru să se aplice ', a indicat prim-ministrul Lofven, menţionând însă şi faptul că este esenţial să fie menţinută 'încrederea' în sistemul de azil al Suediei. 

Suedia se numără printre ţările europene cu cele mai generoase sisteme de azil şi este, după Germania, a doua destinaţie europeană preferată de migranţi.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Suedia Stockholm masuri atac terorist
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close