Antena 3 CNN Externe Măsură fără precedent a Guvernului croat: ŞTERGE datoriile a circa 60.000 de persoane

Măsură fără precedent a Guvernului croat: ŞTERGE datoriile a circa 60.000 de persoane

Măsură fără precedent a Guvernului croat: ŞTERGE datoriile a circa 60.000 de persoane
02 Feb 2015   •   17:37

Guvernul din Croaţia a decis să anuleze datoriile de până la 35.000 de kuna (5.146 dolari) acumulate de persoanele cu venituri de până la 1.250 kuna pe lună (184 dolari), decizie fără precedent menită să susţină economia prin stimularea consumului intern, informează CNBC.

Măsura, care intră în vigoare luni, se referă la persoanele cu venituri reduse, care locuiesc cu chirie şi nu îşi pot plăti datoriile.
   
În acest program sunt incluse datoriile către companiile energetice, bănci şi alţi furnizori de credite şi operatorii de telecomunicaţii.
   
Premierul Zoran Milanovic a declarat că niciun alt guvern nu a mai luat o astfel de măsură.

"Facem tot posibilul să uşurăm vieţile oamenilor, în această criză prelungită şi stresantă, pentru a le da şansa unui nou început", a afirmat Milanovic luna trecută, într-o conferinţă de presă în care a anunţat programul.

Potrivit autorităţilor, de această măsură vor beneficia circa 60.000 de persoane, dintr-o populaţie de 4,4 milioane.
   
Programul va costa creditorii până la 2,1 miliarde de kuna (309 milioane dolari), conform estimărilor Reuters.
   
Ideea guvernului este de a susţine relansarea activităţilor economice prin stimularea consumului, în urma deblocării conturilor bancare ale datorniciilor.

Economia Croaţiei este în recesiune de şapte ani. La fel ca în unele state vecine, croaţii au luat împrumuturi şi credite ipotecare în franci elveţieni, dar de la liberalizarea cursului de către Banca Naţională a Elveţiei, luna trecută, costul rambursării datoriilor a crescut.

Programul de anulare a datoriilor nu este apreciat de toată lumea. Timothy Ash, director pentru pieţe emergente la Standard Bank, consideră că măsura premierului Milanovic este determinată de alegerile care vor avea loc în acest an.

×
Subiecte în articol: Croatia
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close