Antena 3 CNN Externe Măsuri pentru salvarea imigranţilor africani. Care sunt concluziile summitului de la Bruxelles

Măsuri pentru salvarea imigranţilor africani. Care sunt concluziile summitului de la Bruxelles

Măsuri pentru salvarea imigranţilor africani. Care sunt concluziile summitului de la Bruxelles
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    24 Apr 2015   •   13:59
Uniunea Europeană va tripla bugetul afectat operaţiunilor navale din Marea Mediterană, pentru salvarea imigranţilor care-şi riscă viaţa încercând să ajungă în Europa. 
 
Mai multe state europene s-au angajat să contribuie la operaţiuni cu nave, avioane şi elicoptere. Şi România ar putea trimite mai mulţi experţi în zonă. 
 
Consiliul European s-a întrunit de urgenţă după ce peste 1300 de imigranţi şi-au pierdut viaţa în apele Mediteranei doar în această lună
 
Reuniunea Consiliului European a început cu un moment de reculegere pentru sutele de imigranţi care au pierit în drum spre Europa, unde sperau să găsească o viaţă mai bună. 
 
Comunicatul final al reuniunii cuprinde 17 măsuri pentru salvarea imigranţilor dar şi pentru destrămarea reţelelor de trafic care profită de pe urma lor. 
 
Cea mai importantă măsură se referă la triplarea fondurilor destinate operaţiunii "Triton", din largul coastelor italiene. O operaţiune similară din apele Greciei va primi, de asemenea, mai multe resurse. Marea Britanie, Germania, Franţa dar şi ţări mai mici, ca Letonia, vor trimite nave suplimentare în Mediterană. 
 
Consiliul nu a putut, însă, decide acţiuni pe termen mai lung, cum sunt eventualele raiduri armate împotriva traficanţilor şi redistribuirea solicitanţilor de azil între toate ţările europene. Povara imigraţiei ilegale este suportată, acum, în cea mai mare parte, de Italia, Grecia şi Malta. 
 
Deciziile summitului sunt deja criticate de apărătorii drepturilor omului care consideră că nu se face, încă, destul pentru salvarea fugarilor ce-şi riscă viaţa pe mare. 
 
Anul acesta, 200.000 de oameni ar putea încerca să ajungă din Libia pe litoralul italian, potrivit unei estimări a guvernului de la Roma. 

×
Subiecte în articol: imigratie Bruxelles
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close