Materiale radioactive, furate în Irak. Temerile sunt că au ajuns la organizația teroristă Stat Islamic

de D.G.    |    17 Feb 2016   •   21:22
Materiale radioactive, furate în Irak. Temerile sunt că au ajuns la organizația teroristă Stat Islamic foto: Pixabay

Autorităţile irakiene caută intens de trei luni materiale radioactive "extrem de periculoase" furate dintr-un depozit, serviciile de securitate fiind preocupate că substanţele ar putea ajunge la organizaţia teroristă Stat Islamic, conform unor documente obţinute de agenţia Reuters.

O cantitate de iridiu 192 stocată într-o ladă specială de dimensiunile unui calculator portabil a dispărut în noiembrie 2015 dintr-un depozit situat în oraşul irakian Basra, arată un document obţinut de Reuters.

Materialele radioactive erau stocate într-un depozit al companiei americane Weatherford, activă în domeniul petrolului. Surse guvernamentale irakiene au confirmat informaţiile sub protecţia anonimatului. Compania Weatherford, cu sediul în oraşul american Houston, a refuzat să comenteze informaţiile.

Materialele, folosite pentru teste cu raza gamma în prospecţiuni petroliere, aparţineau companiei turce SGS, cu sediul în Istanbul.
Un document datat 30 noiembrie 2015 arată că Centrul irakian pentru Prevenţia Radiaţiilor era foarte preocupat de "furtul substanţelor radioactive extrem de periculoase".
  
Un oficial din cadrul Ministerului irakian al Mediului a declarat, sub protecţia anonimatului, că este vorba de 10 grame de iridiu 192, sub formă de capsule.

Parteneri
x close