Antena 3 CNN Externe Materialele revistei Vogue, adunate timp de peste 100 de ani, disponibile pe internet

Materialele revistei Vogue, adunate timp de peste 100 de ani, disponibile pe internet

Materialele revistei Vogue, adunate timp de peste 100 de ani, disponibile pe internet
Sursa foto: Foto: freelogovectors.net
16 Dec 2011   •   18:07

Dorind să îşi faca disponibile arhivele pentru toate persoanele interesate de modă dar şi de istoria şi evoluţia revistei, conducerea ediţiei americane Vogue, a anunţat că numerele apãrute începând din 1892 si pânã în prezent, au fost scanate digital, pagina cu pagina, şi postate pe un site internet cu plată, informează nytimes.com.
   
Decizia vine după succesul obţinut de Valentino, care a lansat un muzeu virtual pentru a-şi expune arhivele. În 2011, arhivele online au început să înlocuiască versiunile tiparite, iar casele de modă nu ezită să lanseze site-uri pe internet pentru a-şi expune creaţiile.
   
Incluzând coperte, articole în integralitatea lor, colecţii şi fotografii - datând încă de la înfiinţarea revistei, site-ul Vogue Archive se doreşte o veritabilă bază de date în materie de modă. Singurul impediment pe care l-ar putea găsi cei interesaţi este taxa anuală de 1.575 de dolari, necesară pentru accesul la aceste arhive.
   
Arhivele Vogue conţin 2.880 de numere (Vogue a fost publicatã sãptãmânal pânã în 1912 şi a devenit o publicaţie lunarã, exceptând câtiva ani din timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, abia dupã 1973). Întregul conţinut poate fi consultat, cititorii online având posibilitatea de a vedea în acelaşi timp, de exemplu, toate copertele pe care apare Cher (au fost cinci coperte cu Cher, toate publicate între anii 1972 si 1975).
   
Copertele în sine reprezintã o veritabilã "fereastrã" spre direcţiile în care a evoluat moda, dar şi revista Vogue, sub conducerea editorilor ei de-a lungul anilor: copertele elegante, legendare şi uneori abstracte sau suprarealiste din timpul mandatului Ednei Woolman Chase, creaţiile sobre din timpul Dianei Vreeland, puternicele prim-planuri cu feţele modelelor din epoca Grace Mirabella, dar şi numeroasele celebritãţi, fotografiate în cadre spectaculoase, în timpul mandatului actualului editor-şef, Anna Wintour.
   
Editorii americani de la Vogue au avut totodată ideea de a prezenta o versiune wikipedia în stil Fashion, lansând cu această ocazie  pe internet o enciclopedie completă a modei, denumită Voguepedia. Designeri, manechine, marci de prestigiu, nimic nu a fost uitat.

×
Subiecte în articol: moda
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close