Antena 3 CNN Externe Matteo Renzi: "Marea Mediterană riscă să devină un IMENS CIMITIR"

Matteo Renzi: "Marea Mediterană riscă să devină un IMENS CIMITIR"

Matteo Renzi: "Marea Mediterană riscă să devină un IMENS CIMITIR"
12 Feb 2015   •   16:19

Premierul Italiei, Matteo Renzi, a declarat astăzi că Marea Mediterană riscă să devină un imens cimitir dacă reprezentanţii comunităţii internaţionale nu vor lua măsuri pentru a pune capăt haosului din Libia.

"Trebuie să rezolvăm problema libiană dacă vrem să împiedicăm transformarea Mediteranei într-un imens cimitir", a spus Renzi, înainte să plece la Bruxelles, unde se va întâlni cu liderii europeni.

Noile valuri de decese pe mare în rândul emigranţilor africani au stârnit contoverse faţă de programul de cercetare şi căutare al autorităţilor italiene, Mare Nostrum, care a fost înlocuit anul trecut de operaţiunea Uniunii Europene, Triton.

Mare Nostrum a fost lansat după ce 400 de persoane au murit în octombrie 2013, în încercarea disperată de a traversa Marea Mediterană în ambarcaţiuni improprii şi insalubre pentru un asemena voiaj, care  pentru a ajunge pe continentul european, un adevărat El Dorado pentru africanii năpăstuiţi.
Programul de supraveghere al coastei italiene a fost mult mai bine finaţat decât proiectul european, dar a fost atacat de mai multe organizaţii care susţin că acest program încurajează de fapt traficul de persoane.

Cei mai aprigi critici ai programului italian susţin că dezastrul înregistrat săptămâna aceasta, când 300 de emigranţi au pierit în apele mării, nu va împiedica afluxul tot mai mare de emigranţi, care încearcă să fugă din zonele de conflict africane.

Premierul de la Roma a menţionat că va cere liderilor europeni să ajute mai mult Italia pentru a face faţă acestei situaţii urgente din Mediterană.

×
Subiecte în articol: Matteo Renzi marea mediterana
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close