Antena 3 CNN Externe McDonald’s refuză să deschidă restaurante în Teritoriile Ocupate

McDonald’s refuză să deschidă restaurante în Teritoriile Ocupate

McDonald’s refuză să deschidă restaurante în Teritoriile Ocupate
28 Iun 2013   •   14:56

Gigantul american de produse fast-food a declinat o ofertă de a deschide un restaurant în Teritoriile Ocupate din Cisiordania.

Irina Shalmor, purtătorul de cuvânt McDonald's Israel, a spus că managerii companiei au refuzat să deschidă un restaurant într-un mall, in conformitate cu politica neutră, de a nu se implica sub nicio formă în teritoriile palestiniene ocupate.

Omri Padan, proprietarul francizei McDonald’s Israel, este de asemenea fondatorul oragnizaţiei Peace Now, care se exprimă împotriva construirii unor noi colonii în Teritoriile Ocupate. Grupul pacifist este de părere că Tel Avivul blochează discuţiile de pace cu palestinienii, prin continuarea lucrărilor din Cisiordania.

Decizia irevocabilă a companiei a stârnit un val de iritare în rândul oficialilor israelieni şi a constructorilor.

Yigal Delmonti, un militant colonist, spune că "McDonald's schimbă principiile profitului comercial şi s-a transformat într-o organizaţie cu o politică anti-israeliană".

De cealaltă parte a baricadei, Rafeef Ziadah, un activist palestinian s-a declarat încântat de această măsură: "Decizia acestei companii va încuraja şi alte corporaţii să-şi încheie complicitatea la ocupaţia israeliană".

Mai multe state, unele aliate apropiate ale Israelului, au condamnat planurile Tel Avivului de a construi ilegal, noi reşedinţe în Teritoriile Ocupate.
Peste jumătate de milion de israelieni locuiesc în 120 de aşezări construite după ocuparea Teritoriilor Ocupate din Palestina (Cisiordania şi Ierusalimul de Est).

În 13 iunie, autorităţile israeliene au anunţat că vor construi peste 1000 de noi cartiere rezidenţiale în Cisiordania, denumite Itamar şi Bruchin.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close