Antena 3 CNN Externe Medic britanic: Asistentele din România şi Bulgaria periclitează viaţa pacienţilor. Nu ştiu engleza, nici măcar limba maternă

Medic britanic: Asistentele din România şi Bulgaria periclitează viaţa pacienţilor. Nu ştiu engleza, nici măcar limba maternă

Medic britanic: Asistentele din România şi Bulgaria periclitează viaţa pacienţilor. Nu ştiu engleza, nici măcar limba maternă
Sursa foto: Foto: ptalocal.co.uk
09 Sep 2011   •   10:09

Asistentele medicale din Marea Britanie, originare din Europa de Est, pun în pericol viaţa pacienţilor pentru că nu vorbesc corect limba engleză, a avertizat joi lordul Robert Winston, informează Daily Mail. Lordul Winston şi-a manifestat îngrijorarea, în special, în legătură cu asistentele care provin din România şi Bulgaria.
   
Reputat medic britanice, Lordul Robert Winston a precizat că asistentele din cele două ţări balcanice au competenţe limitate de comunicare "chiar şi în limba lor". El a informat Camera Lorzilor că acestea au fost instruite într-un "mod complet diferit" de asistentele britanice şi nu sunt obişnuite să discute cu doctorii sau cu pacienţii lor.
   
Lordul Winston, profesor de studii de fertilitate la Imperial College London, a avertizat că aceste competenţe reduse de comunicare devin tot mai răspândite în sistemul public de sănătate din Marea Britanie şi se vor agrava dacă nu sunt luate măsuri.
   
Conform legislaţiei Uniunii Europene, autorităţile naţionale nu pot testa competenţele lingvistice sau medicale ale asistentelor din state UE. Astfel de teste sunt considerate că ar restricţiona libera circulaţie a forţei de muncă.
   
Numărul asistentelor europene înregistrate la muncă în Marea Britanie s-a dublat din octombrie, de când au fost eliminate aceste teste. Consiliul Medical General a anunţat că 22.060 (circa 10 la sută) dintre doctorii care au licenţă de muncă în Marea Britanie provin din Zona Economică Europeană, inclusiv 1.862 de doctori calificaţi în România şi 722 în Bulgaria.

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close