Medicamente periculoase şi expirate, la vânzare într-o piaţă de vechituri din Sofia

de A.M.P    |    19 Mar 2012   •   16:26
Medicamente periculoase şi expirate, la vânzare într-o piaţă de vechituri din Sofia Foto: wiseandfit.com
Mai multe medicamente periculoase de origine necunoscută şi cu termenul de valabilitate expirat sunt vândute într-o piaţă de vechituri din cartierul Malaşevţi din Sofia, relatează site-ul Novinite.com.
   
Potrivit postului privat de televiziune bTV, medicamentele sunt expuse pe jos, alături de ligheane, papuci şi cărţi.

Astfel, un antidepresiv puternic, poate fi cumpărat cu 1,5 leva (76 eurocenţi), în pofida faptului că vânzarea de medicamente nu este permisă şi că prospectul este în turcă. De asemenea, vânzătorul nu cunoaşte modul de utilizare a antidepresivului.
   
Piaţa de vechituri din Malaşevţi mai oferă sirop pentru copii, sprayuri împotriva infecţiilor, pastile pentru tratarea diabetului şi inhalatoare pentru tratarea astmului la preţul de 5 leva (2,5 euro), în pofida faptului că acestea sunt rambursate integral de Fondul Naţional bulgar pentru Asigurări de Sănătate.

Invitat de jurnalişti să comenteze cu privire la această practică, unul dintre vânzători a declarat că romii nu cumpără, ci doar furnizează medicamentele.
   
Un farmacist, Dimităr Marinov, afirmă că aproximativ 80-90% dintre medicamentele vândute pe pieţele de vechituri sunt expirate.

"Acestea nu sunt medicamente, sunt gunoi", a subliniat el.

Amenzile pentru vânzarea ilegală de medicamente sunt în cuantum de mii de leva.

"Este cel mai probabil rezultatul unor jafuri, deoarece avem semnale despre farmacii în care s-a pătruns cu forţa", a declarat Asena Stoimenova, adjunctul preşedintelui Uniunii Bulgare a Farmaciilor.
   
Potrivit legislaţiei curente, medicamentele expirate nu pot fi aruncate la gunoi, însă nu există nicio autoritate de implementare.
   

x close