Antena 3 CNN Externe Medicii din Belarus sunt concediați sau chiar bătuți pentru că s-au pronunțat împotriva regimului Lukașenko

Medicii din Belarus sunt concediați sau chiar bătuți pentru că s-au pronunțat împotriva regimului Lukașenko

În plină pandemie de coronavirus, medicii din Belarus sunt concediați, amendați sau chiar bătuți pentru că s-au pronunțat împotriva regimului Lukașenko. Unii dintre ei au luat parte la protestele anti-guvernamentale de anul trecut, în timp ce alții au criticat public modul în care regimul de la Minsk a gestionat criza pandemică.

Medicii din Belarus sunt concediați sau chiar bătuți pentru că s-au pronunțat împotriva regimului Lukașenko
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    20 Iul 2021   •   18:49

Conform Fundației de solidaritate medicală din Belarus, peste 70 de profesioniști din domeniul medical și-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni, iar opt studenți la medicină au fost exmatriculați.

În același timp, peste 250 de medici bielorusi au fost amendați sau reținuți în centrele de detenție, unii dintre ei suferind bătăi administrate de către serviciile de securitate.

În lupta sa împotriva coronavirusului, Belarusul nu se confruntă doar cu o cantitate redusă de vaccinuri. Guvernul său ”curăță” și lucrătorii din domeniul sănătății care s-au pronunțat împotriva conducerii autoritare a lui Alexander Lukashenko.

Un anestezist din Grodno a fost reținut pentru scurt timp în iulie, apoi amendat cu 300 de euro pentru că și-a lipit pe geam un autocolant pe care autoritățile bieloruse l-au perceput drept anti-guvern.

Numai că această ”represiune” declanșată împotriva personalului medical care a criticat modul în care guvernul a luptat și luptă împotriva COVID-19 a dus la o înrăutățire a crizei sanitare din țară.

„Aproape în fiecare zi primim informații că cineva a fost concediat sau că unele contracte nu au mai fost reînnoite pentru că la un moment dat nu au fost de acord cu vreo decizie a guvernului” a declarat  Bruce Millar, directorul adjunct al biroului regional pentru Europa de Est și Asia centrală al Amnesty International.

Cetățenii Belarusului nu mai descoperă surse credibile de informare în legătură cu vaccinurile, rezultatul fiind acela că ”scepticismul se află la un nivel din ce în ce mai crescut, iar numărul de doze de vaccin anti-COVID administrat este mult mai mic decât oriunde altundeva în Europa”.

Până acum, Belarus a imunizat doar 8% din populația sa, în principal cu vaccinul rusesc Sputnik.

×
Subiecte în articol: Belarus medici concedieri criza sanitara
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close