Antena 3 CNN Externe Medici din Polonia, condamnați la închisoare pentru moartea românului Claudiu Crulic

Medici din Polonia, condamnați la închisoare pentru moartea românului Claudiu Crulic

Medici din Polonia, condamnați la închisoare pentru moartea românului Claudiu Crulic
de M.C.    |    23 Mai 2014   •   23:18

Justiția poloneză a dat joi o sentință în cazul morții lui Claudiu Crulic, românul care a murit într-o închisoare din Cracovia, scrie presa poloneză.

Doi dintre medici au fost condamnați la câte opt luni de închisoare, interzicerea deținerii unui post de conducere în cadrul sistemului de sănătate publică timp de doi ani și o amendă penală. Cele două cadre medicale au fost găsite vinovate de neglijență în serviciu. Un al treilea cadru medical a fost achitat. Sentințele nu sunt definitive și pot fi atacate la o instanță superioară.

Claudiu Crulic, în vârstă de 33 de ani, a murit în ianuarie 2008, după câteva săptămâni de greva foamei. Românul, orginiar din Dorohoi, a fost încarcerat în septembrie 2007, fiind acuzat de furt. Românul și-a susținut nevinovăția, afirmând că la data producerii furtului nici măcar nu se afla în Polonia. Trimis în închisoare, Crulic a apelat la ajutor consular, pe care însă nu l-a primit. După ce a intrat în greva foamei, medicii polonezi nu i-au monitorizat suficient de atent starea de sănătate, care s-a deteriorat și a culminat cu un ifarct, pe 18 ianuarie 2008.

Scandalul diplomatic iscat de moartea lui Claudiu Crulic a dus la demisia ministrului de Externe de atunci, Adrian Cioroianu, care nu a gestionat corect situația.

Medicii polonezi nu au dorit să comenteze verdictul, însă în timpul procesului și-au exprimat regretul pentru moartea unui deținut.

Povestea lui Crulic a ajuns subiect de film, Anca Damian realizând pelicula ”Crulic – Drumul spre dincolo”, premiată la numeroase festivaluri de profil.

×
Subiecte în articol: Polonia medici greva foamei
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close