Antena 3 CNN Externe Medicii spanioli au realizat primul transplant de trahee

Medicii spanioli au realizat primul transplant de trahee

Medicii spanioli au realizat primul transplant de trahee
19 Noi 2008   •   13:26

Reuşită în lumea medicinei: a fost realizat primul transplant de trahee de către doctorii spanioli. Aceştia au înlocuit vechiul organ cu unul obţinut din propriile celulele stem ale pacientei, în laboratoarele Universităţii din Bristol. Medicii au salvat, astfel, unul dintre plămânii unei femei de 30 de ani, Claudia Castillo care suferise de o tuberculoză care îi blocase căile respiratorii.
Potrivit BBN News, traheea donatorului a fost pregătită pentru operaţie prin eliminarea celulelor biologice şi păstrarea unui ?schelet? din colagen proteic fibros. Pasul următor a constat în forţarea celulelor stem ale pacientei să se dezvolte în jurul "scheletului", "păcălind" organismul şi silindu-l să îl accepte imediat dupa transplant.
Paolo Macchiarini de la Spitalul Clinic din Barcelona a fost cel care a coordonat întreaga operaţie. Acesta a declarat că este practic imposibil ca organismul să respingă noul organ. ?Suntem foarte mulţumiţi de rezultatul operaţiei. Pentru noi, medicii, faptul că pacienta se poate bucura acum de viaţă este cea mai importantă realizare.? a mai adăugat Macchiarini.
Profesorul Martin Birchall, de la Universitatea din Bristol a declarat: ?Această operaţie reprezintă un pas uriaş în domeniul chirurgiei. Aproximativ 60.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer al laringerul şi jumătate dintre aceştia ar putea beneficia de această operaţie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: celule stem
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close