Antena 3 CNN Externe Medvedev acuză, NATO neagă. Alianţa nu a provocat conflictul din Georgia

Medvedev acuză, NATO neagă. Alianţa nu a provocat conflictul din Georgia

Medvedev acuză, NATO neagă. Alianţa nu a provocat conflictul din Georgia
20 Sep 2008   •   10:19

NATO a respins acuzaţiile preşedintelui rus Dmitri Medvedev, potrivit căruia Alianţa ar fi provocat războiul din Georgia. Miniştrii Apărării din ţările NATO, reuniţi la Londra, şi-au exprimat solidaritatea cu Georgia şi sprijinul pentru aderarea ei la Alianţă, fără a se preciza însă când se va întâmpla acest lucru.

Reuniunea neoficială a miniştrilor Apărării urma să se concentreze asupra modernizării structurilor militare ale Alianţei. Dar conflictul din Georgia şi noul climat de confruntare cu Rusia s-au impus pe agendă, mai ales după declaraţiile dure făcute vineri de preşedintele rus Dmitri Medvedev: ?La întâlnirile internaţionale, în convorbiri particulare, mi se spunea că nu mai e nevoie de nimic, NATO asigură tot şi decide tot. Şi ce a decis NATO? Ce a asigurat? Nu a făcut decât să provoace conflictul şi nimic altceva.?

Purtătorul de cuvânt al NATO a replicat că nu există nici o provocare în susţinerea evoluţiei democratice a Georgiei şi a aspiraţiilor sale de a se apropia de Alianţă. La rândul său, secretarul general al NATO a reafirmat angajamentul Alianţei de a primi Georgia în rândurile sale şi s-a pronunţat pentru soluţionarea politică a conflictului din Caucaz.

După războiul din Georgia, statele baltice au cerut ca Organizaţia Nord-Atlantică să elaboreze un plan pentru eventuala lor apărare de o agresiune a Rusiei. Potrivit ziarului britanic Times, miniştrii Apărării iau în calcul crearea unei forţe de reacţie rapide care să poată riposta la o asemenea agresiune, dar nu s-a luat încă nici o decizie.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Dmitri Medvedev NATO Georgia
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close