Antena 3 CNN Externe Medvedev rămâne indiferent la reacţia niponă faţă de vizita sa din Kurile

Medvedev rămâne indiferent la reacţia niponă faţă de vizita sa din Kurile

Medvedev rămâne indiferent la reacţia niponă faţă de vizita sa din Kurile
05 Iul 2012   •   13:55

Premierul rus, Dmitry Medvedev, a declarat joi, că este indiferent la reacţia japonezilor vis-a-vis de vizita sa recentă din Insulele Kurile.

Ministrul de externe japonez l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei la Tokio, pentru a îi înmâna o declaraţie oficială de protest în ceea ce priveşte prezenţa lui Medvedev în teritoriile disputate de către cele două ţări vecine.

"În ceea ce priveşte reacţia partenerilor noştri japonezi, nu am nimic de comentat. Nu-mi pasă de ea atât de mult încât să merite un răspuns din partea mea" a punctat Medvedev.
"Ce ar trebui să discutăm cu ei? Problema prezenţei primului ministru rus într-un teritoriu ce aparţine Rusiei? Cred că s-a mers deja prea departe" a mai adăugat oficialul pentru RIA Novosti.

La începutul săptămânii, Dmitry Medvedev a ajuns în Kunashir, la nord de insula japoneză Hokkaido, în cea de-a doua vizită în Inslulele Kurile, care au fost anexate de către Uniunea Sovietică, după sfârşitul celui de-al doilea război modial.
Japonia pretinde că insulele Kunashir, Shikotan, Habomai şi Iturup fac parte din teritoriul său.
Tokio nu a încetat niciodată să revendice cele patru teritorii din sudul Insulelor Kurile, cunoscute în Japonia drept Teritoriile Nordice.
Această dispută a împiedicat cele două state să semneze un tratat de pace după încheierea războiului.

În 2010, Medvedev a inflamat legăturile diplomatice dintre Moscova şi Tokio, atunci când a fost primul lider rus care efectua o vizită oficială în aceste insule. Mai târziu, el a spus că Rusia îşi va intensifica prezenţa militară în această zonă.
Omologul său nipon din acea vreme, Naoto Kan, a catalogat acest fapt ca fiind un gest de "o insolenţă de neiertat"

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close