Antena 3 CNN Externe Medvedev: Rusia şi Georgia nu vor restabili relaţiile cât timp Saakaşvili este preşedinte

Medvedev: Rusia şi Georgia nu vor restabili relaţiile cât timp Saakaşvili este preşedinte

Medvedev: Rusia şi Georgia nu vor restabili relaţiile cât timp Saakaşvili este preşedinte
25 Iun 2010   •   00:38

Preşedintele rus Dmitri Medvedev declara că Moscova şi Tbilisi îşi vor îmbunătăţi relaţiile abia dupăce liderul georgian Mihail Saakaşvili părăseşte funcţia.

Întrebat despre relaţia dintre cele două state, Medvedev declara că  ?relaţiile sunt acum incredibil de proaste, dar nu din vina noastră, deoarece opinia noastră este că Rusia şi-a protejat cetăţenii şi interesele. Din păcate aceasta a dus la consecinţe foarte triste. Dar mi-ar plăcea să văd relaţii cu Georgia normalizate. Mai mult, sunt sigur că aceasta se va întâmpla.  Am trăit împreună timp de secole în cei mai buni termeni. O perioadă am trăit în acelaşi stat, ceea ce este de mare importanţă. Întrebarea este când se va întâmpla. Nu văd nicio şansă să se producă sub conducerea actualului preşedinte georgian. Consider că a acţionat greşit, în termeni legali, a comis o infracţiune. Cred că imediat ce Georgia va avea un nou lider, vom avea ocazia să reluăm legăturile? , declara liderul rus la o întâlnire la Universitatea americană Stanford.

Relaţiile dintre Rusia şi fosta republică sovietică georgiană au devenit violente în timpul războiului de cinci zile din august 2008, când Tbilisi a atacat Osetia de Sud, unde majoritatea locuitorilor au paşaport rusesc.

Autorităţile ruse şi-au exprimat anterior disponibilitatea de a negocia cu figurile politice "realiste" din Georgia, precum liderii opoziţiei Nino Burdjanadze şi Zurab Nogaideli.

Preşedintele rus a mai subliniat că în pofida numeroaselor apeluri de a reveni asupra recunoaşterii regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia, Moscova va continua să trateze fostele republici georgiene ca state independente.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: Dmitri Medvedev razboiul din Georgia
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close