Antena 3 CNN Externe Medvedev: Saakaşvili are probleme la creier. Rusia se pregătise pentru un război cu Georgia

Medvedev: Saakaşvili are probleme la creier. Rusia se pregătise pentru un război cu Georgia

Medvedev: Saakaşvili are probleme la creier. Rusia se pregătise pentru un război cu Georgia
26 Dec 2008   •   01:44

Moscova se pregătise pentru un război cu Georgia, ceea ce a "permis minimalizarea pagubelor", a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat televiziunilor ruse.
"L-am bănuit pe colegul nostru georgian că hotărâse să lanseze o operaţiune militară" atunci când "a încetat să comunice cu Rusia", a explicat Medvedev. "Ne-am pregătit. În urma acestei pregătiri, pagubele au fost minime. Armata rusă a distrus infrastructura militară a Georgiei, evitând acte care ar fi avut un caracter inuman", a continuat el, citat de AFP.
"Bănuiesc că vecinul nostru are probleme la creier, dar nu ne aşteptam să fie atât de grav", a mai spus Medvedev.
Georgia a încercat la începutul lunii august să preia cu forţa controlul asupra provinciei sale rebele Osetia de Sud. Armata rusă a intervenit masiv, invadând o parte din teritoriul georgian, iar militarii săi nu s-au retras decât în octombrie. Georgia a acuzat permanent Rusia că se pregătise dinainte pentru acest război şi că a provocat Georgia să lanseze operaţiunea din Osetia de Sud, pentru a justifica invadarea teritoriului său de către armata rusă.
Guvernul lui Mihail Saakaşvili a explicat că atacul a fost replica la o invazie rusă, afirmaţie pe care Moscova a catalogat-o drept absurdă. Moscova spune că a intervenit pentru a-şi proteja cetăţenii din Osetia de Sud şi ulterior a recunoscut independenţa regiunii şi pe a Abhaziei, altă republică separatistă georgiană.
"O invazie militară masivă şi bombardamentele de artilerie arată că Rusia, împreună cu unităţi militare ale separatiştilor, au început operaţiunile pe teritoriul georgian, cărora Georgia le-a răspuns cu un război defensiv", se arată în raport.
Guvernele occidentale au criticat răspunsul Rusiei drept "disproporţionat", dar relaţiile NATO şi UE cu această ţară s-au ameliorat între timp.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close