Antena 3 CNN Externe Medvedev şi Obama vor face o declaraţie comună privind armamentul strategic, la reuniunea G20

Medvedev şi Obama vor face o declaraţie comună privind armamentul strategic, la reuniunea G20

Medvedev şi Obama vor face o declaraţie comună privind armamentul strategic, la reuniunea G20
Sursa foto: Dmitri Medvedev,Barack Obama
28 Mar 2009   •   15:45

Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, vor face o declaraţie comună cu privire la arsenalele de armament strategic cu ocazia summitului G20, care va avea loc săptămâna viitoare la Londra. Dezvăluirea a fost făcută sâmbătă de un consilier de la Kremlin. ?Vom încheia cu două declaraţii prezidenţiale, una generală despre relaţiile ruso-americane şi una despre armamentul strategic?, a subliniat Serghei Prikodko, consilierul preşedintelui rus pe probleme de politică externă, citat de AFP.

El consideră că textele declaraţiilor ar trebui să fie punctul de plecare al viitoarei colaborări dintre cele două state şi şi-a exprimat speranţa că cei doi preşedinţi vor face primii paşi către reînnoirea Tratatul de reducere a armamentelor strategice, un pact semnat în timpul Războiului Rece care expiră în luna decembrie a acestui an.

Cele două părţi conlucrează pentru ca, la viitorul summit, să fie luate deja primele decizii concrete, astfel încât noul acord să fie gata până la sfârşitul anului.

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au deteriorat după conflictul din Georgia din 2008 şi decizia lui George W. Bush de a amplasa un scut antirachetă în Europa Centrală. Moscova este de părere că o astfel de bază militară, amplasată în Cehia, şi plasarea de rachetelor de interceptare în Polonia, sunt acţiuni care au ca ţintă directă Rusia. Administraţia de la Washington neagă aceste acuzaţii şi insistă că decizia a fost luată pentru a evita eventuale atacuri din partea Iranului.

De asemenea, expansiunea NATO în statele foste membre ale Tratatului de la Varşovia este un alt motiv de controversă între cele două super-puteri.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama Dmitri Medvedev
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close