Antena 3 CNN Externe Membrii Congresului SUA cumpără maşini de lux şi produse electronice din banii publici

Membrii Congresului SUA cumpără maşini de lux şi produse electronice din banii publici

Membrii Congresului SUA cumpără maşini de lux şi produse electronice din banii publici
Sursa foto: dolari
01 Iun 2009   •   15:10

După scandalul din Marea Britanie referitor la cheltuirea fondurilor publice de către parlamentari, a venit rândul americanilor să ia la bani mărunţi cheltuielile realizate de congresmeni.

Membrii Congresului din SUA au cumpărat din bani publici obiecte pentru uzul personal. Aceştia nu s-au sfiit să achiziţioneze maşini de lux sau produse electronice performante din fondurile publice, scrie Wall Street Journal.

Spre deosebire de colegii din Marea Britanie, cheltuielile politicienilor din SUA sunt legale. Însă, la sfârşitul mandatului, deputaţii trebuie să returneze echipamentele pe care le-au achiziţionat din banii publici.

Potrivit legilor din SUA, Trezoreria le pune la dispoziţie politicienilor o alocaţie pentru acoperirea "cheltuielilor oficiale şi de reprezentare".

Potrivit investigaţiilor făcute de The Wall Street Journal, majoritatea deputaţilor americani au folosit banii respectivi pentru plata salariilor personalului, deplasări, închirierea şi dotarea biroului, printare şi corespondenţă.

Totuşi, s-au făcut remarcaţi anumiţi politicieni care au cumpărat autoturisme de lux, laptopuri performante şi chiar tocuri pentru telefonul mobil.

Suma alocată anual de Guvern pentru Camera Reprezentanţilor este curpinsă între 1,3 şi 1,9 milioane de dolari. Senatorii primesc între 2,9 şi 4,5 milioane de dolari.

Diferenţa este determinată de o serie de factori. Astfel, politicienii care provin din statele situate la mare depărtare de Washington primesc o sumă mai mare de bani.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA Camera Reprezentantilor bani publici
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close