Antena 3 CNN Externe Membrii unei bande din El Salvador au renunţat la viaţa de stradă pentru a deveni brutari

Membrii unei bande din El Salvador au renunţat la viaţa de stradă pentru a deveni brutari

Membrii unei bande din El Salvador au renunţat la viaţa de stradă pentru a deveni brutari
de M.T.    |    28 Ian 2013   •   15:30

Aproximativ 20 de membri unei temute bande din El Salvador au decis să renunţe la viaţa de stradă şi să devină brutari, în dorinţa de a-şi lăsa trecutul violent în urmă şi a deveni oameni obişnuiţi.

„Făcând pâine, avem speranţe pentru un viitor mai bun. Dacă depui suficient efort şi munceşti din greu, îţi poţi ajuta familia, chiar dacă nu vorbim despre mari sume de bani”, a spus Oscar Vasquez, un fost gangster de 24 de ani, într-o discuţie cu AFP.

Cei care au deschis brutăria din oraşul Ilopango, situat în estul capitalei San Salvador, au un trecut comun, fiind membri ai bandei Barrio 18, una dintre cele mai violente din ţară.

De-a lungul timpului, Barrio 18 s-a aflat în război cu Mara Salvatrucha, dar cele două grupuri au ajuns la un armistiţiu în martie 2012, la capătul unor negocieri la care au participat mai mulţi oficiali din El Salvador.

De la semnarea armistiţiului, numărul crimelor zilnice a scăzut de la 14 la 5, se arată într-un raport al autorităţilor, citat de AFP.

Aproximativ 50.000 de membri ai diferitelor bande fac legea pe străzile din El Salvador, în timp ce peste 10.000 se află în închisorişe din ţară.

În ultimii ani, un val mare de crime şi alte infracţiuni au transformat micuţ stat din America Centrală (6,1 milioane de locuitori) într-una dintre cele mai violente şări din lume.

Deschiderea brutăriei din Ilopango este primul pas de reintegrare în societate a foştilor băieţi răi care făceau legea pe străzi.

Proiectul a beneficiat de sprijinul primarului din oraş, Salvador Ruano, care le-a pus la dispoziţie proaspeţilor afacerişti un casă micuţă, de 40 de metri pătraţi, care nu avea nici acoperiş, nici uşă, nici electricitate, nici apă curentă.

Foştii gangsteri şi-au suflecat mânecile şi au refăcut locul şi l-au vopsit în albastru, singurul neajuns fiind lipsa apei, transportată de la vecini cu ulcioarele. Problema va fi rezolvată odată ce se vor strânge banii necesari pentru a acoperi cheltuielile necesare.

„Scopul nostru este să îi scoatem pe tinri de pe străzi”, spune Jose Galdamez, unul dintre răufăcătorii transformaţi în brutari.

„Vrem să fim reintegraţi în societate, să avem un loc de muncă şi să fim liberi. Să nu fim criticaţi pentru ceea ce am fost în trecut”, explică Felix, un tânăr de 25 de ani, recent ieşit din închisoare, unde a efectuat o pedepasă de patru ani, şi care este tatăl a două fetiţe.

Noua apariţie în peisajul din Ilopango a fost excelent primită de locuitorii din zonă, iar mirosul de pâine atrage sute de copii şi adulţi la brutărie.

„Este un dar de la Dumnezeu. Suntem foarte fericiţi că primarul le-a oferit sprijinul său acestor oameni pentru a se schimba şi a nu mai hoinări pe străzi”, spune Estebana Marroquin, care şi-a petrecut 20 din cei 50 de ani de viaţă în cartierul controlat de Barrio 18.


×
Subiecte în articol: banda brutarie pâine
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close