Merkel atacă Ucraina: E un stat în care oamenii încă mai suferă sub dictatură şi represiune

de A.M.P    |    11 Mai 2012   •   11:53
Merkel atacă Ucraina: E un stat în care oamenii încă mai suferă sub dictatură şi represiune Foto: EPA/Intact Images

Angela Merkel a calificat Ucraina drept "dictatură", comparând-o cu Belarusul, într-un mesaj clar al frustrării liderilor europeni faţă de tratamentul la care este supusă opozanta Iulia Timoşenko, aflată în detenţie, relatează Financial Times.

"Astăzi trăim în pace şi libertate în Germania, în Uniunea Europeană, dar din păcate nu în toată Europa: în Ucraina şi în Belarus, oamenii încă mai suferă sub dictatură şi represiune", a declarat cancelarul german, cu ocazia unui discurs în Camera inferioară a Parlamentului.
   
Afirmaţiile lui Merkel reprezintă prima referire a unui politician vest-european la Ucraina ca la o dictatură.

Merkel nu l-a nominalizat direct pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, care este acuzat că îşi consolidează puterea înlăturându-şi adversarii prin intermediul unor procese.
   
Un oficial din Ministerul ucrainean de Externe a răspuns, sub acoperirea anonimatului, la acuzaţiile lui Merkel.

"Dacă cineva ne acuză de justiţie selectivă, putem spune că observăm aplicarea selectivă a standardelor democratice faţă de Ucraina. Pentru că potrivit tuturor normelor internaţionale, există un număr de ţări în Europa şi în alte părţi ale lumii unde democraţia întâmpină mai multe provocări decât în Ucraina".
   
"Iar Merkel dezvoltă constant relaţii politice şi economice cu acele ţări", a adăugat oficialul, într-o aluzie la relaţiile apropiate politice, energetice şi de afaceri dintre Germania şi Rusia.
   

Parteneri
x close