Antena 3 CNN Externe Merkel respinge avertismentele lui Obama despre reducerea cheltuielilor

Merkel respinge avertismentele lui Obama despre reducerea cheltuielilor

Merkel respinge avertismentele lui Obama despre reducerea cheltuielilor
25 Iun 2010   •   03:29

 

Germania şi SUA par a se pregăti pentru un conflict  la summitul G20 din acest weekend în Canada, după ce cancelarul Angela Merkel a respins categoric avertismentele preşedintelui Barack Obama că încercările Europei de a ieşi din criză ar putea pune în pericol redresarea economică globală.

Germania are cel mai mare pachet de austeritate de pe continent, ce va duce la reducere cu 80 de miliarde de euro a cheltuielilor, conform unui program de economii propus de coaliţia lui Merkel .

Spania a dezvăluit recent un program de economisire a 15 miliarde de euro, pe doi ani, în timp ce Londra a prezentat în această săptămână cel mai mare pachet de austeritate de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, reducerile din Europa au provocat îngrijorare la Washington că strângerea bruscă a curelei în una din regiunile economice cheie ale lumii va frâna economia globală într-o perioadă când creşterea este de importanţă crucială.

Obama a scris liderilor europeni înainte de summitul G20 pentru a-şi exprima temerile. "Sunt preocupat de cererea slabă a sectorului privat şi continua dependenţă de exporturi," scria acesta, făcând aluzie la Germania. De altfel, Berlin a anunţat că Merkel a discutat 15 minute la telefon cu preşedintele american pe acest subiect.

Totuşi, într-o încercare de a recâştiga popularitatea ştirbită de criza euro, Merkel a refuzat să facă unele concesii SUA. În apărarea programului său de economii, ea a subliniat  că "programe bune de economii accelerează consumul privat deoarece dau oamenilor un sentiment de securitate." Agenda sa la G20 este de a ajunge la un acord privind taxarea băncilor şi a tranzacţiilor financiare.

Ea a adăugat recent într-o respingere burtală a pachetelor de stimulare economică că "dacă nu trecem la o creştere sustenabilă, ci doar creăm o creştere umflată, artificială,vom plăti pentru aceasta cu altă criză.

Surse de la Berlin au admis de altfel că Germania este în contradicţie cu Washington la G20 pe marginea celei mai bune soluţii de adoptare a crizei economice."Este o chestiune de ce este mai rău: ameninţarea unei prăbuşiri economice sau ameninţarea unei crize a datoriei," arăta un oficial german.

Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close