Antena 3 CNN Externe Merkel: Turcii pot avea şcoli, dar germana este condiţie obligatorie pentru minoritarii din Germania

Merkel: Turcii pot avea şcoli, dar germana este condiţie obligatorie pentru minoritarii din Germania

Merkel: Turcii pot avea şcoli, dar germana este condiţie obligatorie pentru minoritarii din Germania
Sursa foto: merkel erdogan
30 Mar 2010   •   00:38

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Turcia poate avea şcoli în Germania, dar acesta nu trebuie să fie un motiv pentru ca turcii ce trăiesc în Germania să nu înveţe germana.

Merkel, care este în Ankara pentru o vizită de două zile, a avut discuţii cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan .

"La fel precum Germania are şcoli în alte state precum Turcia, şi Turcia poate avea şcoli în Germania ... dar nu este acceptabil ca cineva să trăiască în Germania fără a vorbi germana," arăta aceasta la o conferinţă de presă comună cu Erdogan.
Învăţarea germanei este o condiţie obligatorie pentru oricine trăieşte în Germania, a subliniat Merkel .

Declaraţiile sale vin pe fondul controversei creată de oferta lui Erdogan de a crea şcoli turceşti în Germania, care are cea mai mare populaţie turcă din afara statului natal.
Iniţial, propunerea a fost respinsă de cancelarul german.


"Nu cred că aceasta ne duce mai departe, deoarece consider că elevii şi copiii turci ar trebui să meargă la şcoli germane. Nu apreciez prea mult ideea ca elevii turci să meargă la şcoli turceşti," arăta Merkel înainte de vizita la Ankara.

În timpul conferinţei de presă însă, oficialul german subllinia că "învăţarea limbii societăţii în care cineva trăieşte este precondiţia integrării. Aceasta nu este asimilare" .

Un consilier al lui Erdogan a explicat că propunerea premierului a fost prost înţeleasă, arătând că Ankara cerea crearea de şcoli care să respecte sistemul de educaţie german şi care să predea ambele limbi.
Ambele state ar trebui să acţioneze pentru a asigura "integrarea în timp ce se protejează şi rădăcinile culturale," declara Erdogan .

Comunitatea turcă din Germania este cea mai mare minoritate etnică din aces stat şi cea mai mare diaspora turcă din lume. Deşi generaţiile tinere din cei circa 2,5 milioane de turci s-au integrat complet în societatea germană, mari secţiuni nu au învăţat niciodată germana şi trăiesc în comunităţi închise.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Angela Merkel limba materna
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close