Antena 3 CNN Externe Merkel va inaugura un Memorial al romilor victime ale nazismului, în centrul Berlinului

Merkel va inaugura un Memorial al romilor victime ale nazismului, în centrul Berlinului

Merkel va inaugura un Memorial al romilor victime ale nazismului, în centrul Berlinului
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
22 Oct 2012   •   11:27

Cancelarul german Angela Merkel urmează să inaugureze, miercuri, la Berlin, un Memorial romilor care au căzut victime nazismului, după 65 de ani de la Holocaust, în contextul în care  etnia se confruntă în continuare cu rasismul şi discriminarea în numeroase ţări din Europa, informează AFP.
   
Aproape 500.000 de etnici sinti şi romi din Europa, consideraţi "inferiori din punct de vedere rasial", au fost asasinaţi în timpul celui de al III-lea Reich, potrivit datelor oficiale.
   
Situat în faţa Parlamentului german, Memorialul dedicat etnicilor sinti şi romi, conceput de către artistul israelian Dani Karavan, constă într-un puţ amplasat în centrul unei stele, în care se aşază zilnic o floare proaspăt culeasă. El este instalat în apropiere de Memorialul consacrat evreilor exterminaţi şi Memorialului dedicat homosexualilor ucişi de către nazişti.
   
"Holocaustul împotriva romilor - sau 'Porjamos', care înseamnă literal 'a devora' - a fost mult timp negat şi nu a făcut obiectul unor cercetări istorice, nu doar în Germania, ci şi în alte ţări, ca Franţa regimului de la Vichy sau ţări din Europa de Est care au participat la persecutări", apreciază istoricul Wolfgang Wippermann de la Universitatea din Berlin.
   
"Spre deosebire de evrei, pe care naziştii îi căutau în funcţie de religie, romii, majoritatea catolici, nu erau neapărat identificabili în raport cu ceilalţi cetăţeni", explică Romani Rose, preşedinte al Consiliului central german pentru etnici sinti şi romi.
   

×
Subiecte în articol: Germania Berlin
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close