Antena 3 CNN Externe Mesajele transmise de Joe Biden și Vladimir Putin după decesul ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov

Mesajele transmise de Joe Biden și Vladimir Putin după decesul ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov

Liderii internaționali au evocat rolul istoric jucat de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a încetat din viață marți noaptea, la Moscova, la vârsta de 91 de ani.

Mesajele transmise de Joe Biden și Vladimir Putin după decesul ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Aug 2022   •   14:23

Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat recunoștința față de ceea ce el a numit "cea mai mare realizare a lui Mihail Gorbaciov": o lume mai sigură.

"Mihail Gorbaciov a fost un om cu o viziune remarcabilă. (...) În calitate de lider al URSS, a lucrat cu președintele Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două țări, spre ușurarea oamenilor din întreaga lume, care se rugau pentru încetarea cursei înarmărilor nucleare.

După zeci de ani de represiune politică brutală, el a îmbrățișat reformele democratice. (...)

Joe Biden: "Rezultatul reformelor lui Gorbaciov: o lume mai sigură și o libertate mai mare"

Rezultatul a fost o lume mai sigură și o libertate mai mare pentru milioane de oameni (...) Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor săi și oamenilor de pretutindeni care au beneficiat de convingerea sa într-o lume mai bună", se spune în mesajul președintelui SUA.

"Mihail Gorbaciov a fost un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei. Lumea a pierdut un lider global falnic, un multilateralist hotărât și un avocat neobosit al păcii. Sunt profund întristat de trecerea lui în neființă", a transmis, la rândul său, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat meritul lui Gorbaciov în extinderea proiectului european.

Ursula von der Leyen: "Gorbaciov a deschis calea către o Europă liberă"

"Mihail Gorbaciov a fost un lider respectat și de încredere. El a jucat un rol crucial în oprirea Războiului Rece și doborârea Cortina de Fier. A deschis calea către o Europă liberă. Această moștenire este una pe care nu o vom uita. Odihnește-te în pace, Mihail Gorbaciov!", a transmis von der Leyen.

Și președintele Franței a insistat asupra efectelor pe care deciziile fostului lider al URSS le-au avut asupra păcii în Europa și în lume.

"Transmit condoleanțele mele pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, un om al păcii, ale cărui alegeri au deschis rușilor calea spre libertate. Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună", a indicat Emmanuel Macron.

Putin, care consideră destrămarea URSS drept "cea mai mare catastrofă geopolitică", a transmis condoleanțe familiei lui Gorbaciov

Moștenirea politică a lui Mihail Gorbaciov este asociată de mulți contemporani cu destrămarea Uniunii Sovietice, proces oficializat la data de 26 decembrie 1991, când Sovietul Suprem a recunoscut independența republicilor din componența URSS.

Mihail Gorbaciov a demisionat din funcție cu o zi înainte și i-a transferat prerogativele decizionale - inclusiv codurile pentru rachetele nucleare - lui Boris Elțîn, primul președinte al Federației Ruse.

Vladimir Putin, actualul președinte rus, a declarat în repetate rânduri că destrămarea URSS a fost "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20".

Potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, Vladimir Putin a transmis "condoleanțele sale profunde" familiei fostului lider sovietic.

×
Subiecte în articol: Mihail Gorbaciov Vladimir Putin Joe Biden
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close