Antena 3 CNN Externe Mesajul din Iran care dă fiori întregii lumi

Mesajul din Iran care dă fiori întregii lumi

Mesajul din Iran care dă fiori întregii lumi
Sursa foto: foto: Pixabay.com
19 Mai 2018   •   16:14

Teheranul a declarat sâmbătă că aşteaptă măsuri concrete din partea UE pentru a decide dacă acordul cu privire la programul său nuclear poate fi salvat, în prima zi a unei vizite în capitala iraniană a comisarului european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete, potrivit AFP.

Canete este primul responsabil occidental primit la Teheran după decizia SUA de a se retrage din acordul istoric semnat în 2015 între Iran şi cele şase mari puteri şi de a reimpune sancţiuni economice ale căror efecte se răsfrâng asupra întreprinderilor străine, în special europene.

Această retragere şi ameninţările cu sancţiuni fac să planeze mari riscuri financiare asupra întreprinderilor europene care voiau să investească în Iran, dar riscă de asemenea să aibă consecinţe grave şi pentru economia iraniană.

UE indicase în această săptămână că încearcă să găsească "soluţii practice pentru a permite Iranului să-şi continue vânzările de petrol şi gaze, tranzacţiile bancare, să-şi menţină legăturile aeriene şi maritime".

Menţinerea acordului nuclear este "fundamentală pentru pacea în regiune", a declarat sâmbătă Canete în cursul unei conferinţe de presă comună cu vicepreşedintele iranian Ali Akbar Salehi, difuzată în direct de televiziunea de stat iraniană.

"Există dificultăţi evidente cu sancţiunile. Noi vom trebui să cerem derogări, exceptări pentru întreprinderile care fac investiţii" în Iran, a declarat Canete.

Comisia Europeană a lansat vineri o procedură care vizează să activeze "legea blocajului" cu scopul de a contracara efectele extrateritoriale ale sancţiunilor americane pentru întreprinderile europene care vor să investească în Iran.

"Dl.Canete ne-a prezentat verbal un anumit număr de propuneri şi de măsuri destinate să contrabalanseze decizia americană şi sperăm că ele se vor concretiza", a declarat la rândul său Salehi. "Pentru moment, aşteptăm să vedem dacă aceste măsuri vor duce la rezultate tangibile", a insistat el. "În caz contrar, vom fi constrânşi să luăm o decizie pe care eu personal nu o doresc", a adăugat vicepreşedintele iranian.

Iranul a avertizat anterior că îşi va relansa programul de îmbogăţire a uraniului la "scară industrială". "Avem multe posibilităţi şi combinaţii posibile" pentru această decizie, a subliniat Salehi, care conduce Organizaţia iraniană pentru Energie Atomică (OIEA).

"Mingea este în terenul Uniunii Europene", a rezumat el în cursul unei întâlniri cu jurnalişti europeni care îl însoţesc pe Canete în vizita la Teheran.

Salehi a reafirmat, între altele, opoziţia Iranului faţă de orice renegociere a acordului din 2015. "Este vorba despre un pachet complet şi aşteptăm să fie menţinut astfel. Nu se pune probleme să-l renegociem", a insistat acesta.

Acordul nuclear din 2015 urmăreşte să faciliteze schimburile comerciale cu Iranul şi să-i relanseze economia, ridicând grelele sancţiuni internaţionale în schimbul unui angajament al Teheranului de a-şi limita activităţile nucleare şi a nu mai încerca să se doteze cu bombă atomică.

Preşedintele Donald Trump consideră că textul acordului este prea relaxat cu privire la aspectul nuclear şi că el nu se referă la rachetele balistice ale Teheranului.

Întrebat despre rachete, Salehi a evitat un răspuns. "Este vorba de teme de competenţa Ministerului de Externe", s-a limitat să afirme el.

Canete urmează să aibă duminică o întâlnire cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif, înainte de a pleca spre Bruxelles.

Zarif s-a deplasat în ultimele zile la Beijing, Moscova şi Bruxelles cu scopul de a salva acordul nuclear şi de a susţine interesele economice ale ţării sale.

Europenii, care vor să evite cu orice preţ ca Iranul să abandoneze acordul şi să-şi relanseze programul nuclear, se angajaseră marţi la Bruxelles în special să asigure resurse economice Iranului.

Vicepreşedintele iranian a cerut sâmbătă europenilor să-şi concretizeze rapid angajamentele. "Dacă nimic nu vine, majoritatea populaţiei ne va forţa să abandonăm" acordul, a avertizat el.

"Nu vreau să decid dinainte. Aşteptăm încă câteva săptămâni şi să vedem cum va evolua situaţia", a adăugat el.

Canete a recunoscut că misiunea nu va fi uşoară pentru că numeroase întreprinderi europene angajate în Iran intenţionează să părăsească ţara pentru a evita consecinţele sancţiunilor americane, precum pierderea licenţei lor în SUA pentru bănci.

Grupul francez Total a anunţat miercuri că nu va finaliza un mare proiect gazier început în 2017 în Iran dacă nu obţine derogare din partea autorităţilor americane. Alte întreprinderi şi grupuri europene şi-au exprimat intenţia de a se dezangaja în absenţa garanţiilor.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close