Antena 3 CNN Externe Mesajul lui Volodimir Zelenski la summitul de la Bruxelles: "Nu suntem în alianţă, dar de o lună consolidăm graniţa NATO"

Mesajul lui Volodimir Zelenski la summitul de la Bruxelles: "Nu suntem în alianţă, dar de o lună consolidăm graniţa NATO"

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis joi un mesaj video la summitul extraordinar organizat în contextul războiului ruso-ucrainean de către statele membre NATO.

Mesajul lui Volodimir Zelenski la summitul de la Bruxelles: "Nu suntem în alianţă, dar de o lună consolidăm graniţa NATO"
Sursa foto: hepta
de Dana Musceleanu    |    24 Mar 2022   •   14:20

La o lună de la începerea războiului din Ucraina, preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor NATO prezenţi la reuniunea de la Bruxelles, prin intermediul unui medsaj video. 

Zelenski a transmis că ţara sa rezistă eroic apărând nu numai propriile valori, ci întreaga lume civilizată.

"Vă salut din Kiev, capitala noastră, unde rezistăm de o lună, ca și întreaga noastră țară. Da, este adevărat, nu suntem în Alianță, nu suntem parte din cea mai puternică uniune de apărare a lumii, nu avem alături de noi cele 30 de țări care să ne apere conform art. 5 din Tratat, dar, așa cum vă eu acum lucrurile, noi consolidăm zona dintre Occident și Rusia, deci apărăm toate valorile noastre comune.

Apărăm oamenii. Și protejăm toate aceste valori de o lună. O lună de rezistență eroică, o lună de lupte sângeroase, o lună de distrugere nesfârșită a unui stat pașnic și, se subînțelege, de distrugere a arhitecturii securității globale. Astfel, în fața ochilor noștri, ai tuturor, în 10 ani Rusia și-a concentrat resursele, resursele armate, militarii, bombele aeriene, rachetele pentru a aduce moarte, nu pentru a investi în viață.

Dar Ucraina rezistă eroic, pierzând, din păcate, mii de vieți, rămânând cu orașe în ruină, cu 10 milioane de refugiați, dintre care jumătate se află pe teritoriul dvs., al țărilor membre NATO. Este o tragedie pentru acești oameni, dar nu au încotro, oamenii continuă, din păcate, să-și părăsească căsuțele, salvându-se din calea nenorocirii pe care invadatorii au adus-o. Încă din primele zile ale invaziei, ocupanții au lansat împotriva noastră atacuri cu rachete, în această lună de război Rusia a lansat împotriva orașelor noastre peste 1.000 de rachete de diverse tipuri, folosind pentru asta sute de avioane, iar în data de 24 februarie m-am adresat dvs. cu o solicitare absolut logică și rațională: să ne ajutați să închidem spațiul nostru aerian. Să ne ajutați. Să-i apărați pe oamenii noștri de bombele și rachetele Rusiei.", a transmis preşedintele Ucrainei. 

"Niciodată, vă rog, să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu respectă standardele NATO. Am arătat de ce sunt capabile standardele noastre. Și cât de mult putem oferi securității comune în Europa și în lume.", a concluzionat Zelenski.

O lună de la începerea războiului din Ucraina

Astăzi se împlinește o lună de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Orașe importante sunt rase de pe fața pământului, fiind ținta bombardamentelor zilnice. Proiectilele ruşilor distrug blocuri, şcoli, spitale sau centre comerciale, fără să ţină cont de numărul de civili ucişi. Moscova susține că operațiunea militară specială se desfășoară conform planului, dar realitatea e alta: nu reuşesc să înainteze prea mult, iar militarii trimiși la război nu mai au mâncare sau combustibil pentru vehicule. 

După ce forțele armate ruse nu au reușit să preia controlul Ucrainei printr-o ofensiva fulger in prima săptămână de război, Puțin a schimbat strategia si a început sa bombardeze orașele cu artilerie, lovituri aeriene și rachete. Țintele civile, inclusiv spitale, biserici și locuințe au fost atinse, ceea ce l-a determinat pe președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden să-l numească pe Putin "criminal de război". Forțele ruse au lovit în mod repetat capitala Kiev, dar nu au reușit să încercuiască orașul.

Sancțiunile economice aplicate Rusiei, nemaiîntâlnite până acum, de 1,5 trilioane de dolari vor duce Rusia în recesiune profundă în acest an, spun experţii internaţionali.

Zelenski cheamă întreaga omenire să protesteze: "Ieşiţi în pieţe şi pe străzi. Făceţi-vă vizibili şi auziţi"

Preşedintele Volodimir Zelensky a cerut întregii omeniri să susţină Ucraina, astăzi, exact la o lună de la debutul invaziei. El îi îndeamnă pe oameni să iasă, astăzi, pe străzile oraşelor în care locuiesc, cu simboluri prin care să-şi arate susţinerea pentru poporul ucrainean.

×
Subiecte în articol: summit NATO Bruxelles Volodimir Zelenski
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close