Antena 3 CNN Externe Metamfetamina, un drog îngrijorător de popular în ţările Europei de Est

Metamfetamina, un drog îngrijorător de popular în ţările Europei de Est

Metamfetamina, un drog îngrijorător de popular în ţările Europei de Est
05 Oct 2008   •   17:23

Metamfetamina devine din ce în ce mai populară în ţările Europei de Est. Drogul este deja la fel de des folosit ca haşişul în ţări precum Ucraina, Polonia, Rusia sau Cehia. Potrivit Oficiului Naţiunilor Unite contra Drogurilor şi Crimei, citat de Evenimentul Zilei, aproximativ 34 de milioane de oameni din întreaga lume au folosit drogul, cel puţin o dată în ultimele 12 luni.
Metamfetamina este un drog psihostimulativ preferat de consumatori şi pentru că este uşor de fabricat, fiind compus din medicamente ce pot fi cumpărate din farmacii fără reţetă. Produsul, încadrat în categoria drogurilor de mare risc, este consumat în peste 100 de ţări. În Statele Unite consumatorii o numesc ?meth? sau ?crystal?, ucrainenii şi ruşii folosesc termenul ?vint?, iar cehii ?pervitina?.
Metamfetamina este uşor de fabricat artizanal, pentru că are la bază medicamente care nu necesită reţetă. De aceea, experţii antidrog reuniţi la Praga, la prima conferinţă globală pe acest subiect, consideră că este stupefiantul cel mai răspândit în lume, după canabis.
Pe termen scurt consumul dă indivizilor energie, rapiditate, încredere în sine şi senzaţia de putere. Pe termen lung însă, efectele drogului sunt numeroase şi dezastruoase: insomnie, piederea poftei de mâncare, greţuri, vomă, diaree, creşterea temperaturii, infecţii şi ulceraţii ale pielii care rezultă din scărpinarea bubiţelor imaginare, stare paranoică, depresie, iritabilitate, anxietate, teamă nejustificată, creşterea tensiunii arteriale determinată de constricţia vaselor sanguine, care poate determina dureri de cap, dureri de piept, ritm cardiac neregulat, accidente cerebrale, vătămarea ireversibilă a celulelor creierului cauzată de distrugerea micilor vase care irigă creierul; la femeile însărcinate determină naşteri premature, dezlipirea placentei şi naşterea unor copii subponderali; probleme neuropsihiatrice, letargie.
Drogul este deja foarte popular în Statele Unite şi devine din ce în ce mai cunoscut în ţările considerate mai sărace ale Europei, mai ales datorită preţului său redus. Autorităţile întâmpină dificultăţi în realizarea unui portret al consumatorului-tip de metamfetamina. Spre exemplu în Vancouver, Canada, s-a constatat că drogul este preferat de persoanele fără adăpost. În San Francisco, SUA, însă, cei mai mulţi consumatori de metamfetamină sunt amatorii de orgii sexuale, iar în Africa de Sud majoritatea sunt adolescenţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Cehia SUA Africa de Sud
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close