Antena 3 CNN Externe Metroul din Hong Kong, o afacere cu profit anual de miliarde

Metroul din Hong Kong, o afacere cu profit anual de miliarde

Metroul din Hong Kong, o afacere cu profit anual de miliarde
31 Mar 2015   •   11:17

Sistemul de transport subteran din Hong Kong a generat anul trecut încasări de peste 5 miliarde de dolari şi un profit de 2 miliarde, scrie CNN.

Situaţia este una atipică, în condiţiile în care în marile oraşe metroul este fie subvenţionat de la bugetele publice, fie merge în pierdere, aşa cum este cazul New York-ului, unde s-au înregistrat pierderi de 2,5 miliarde de dolari.

Metroul din Hong Kong asigură transportul a peste 5 milioane de persoane zilnic, iar trenurile respectă orarele de călătorie în proporţie de 99,9% din timp. Totul, la preţuri mici, care însă acoperă în proporţie de 175% costurile de întreţinere şi operare.

Compania care administrează şi operează metroul deţine şi diverse proprietăţi imobiliare. Compania, MTR, are ca acţionar majoritar Guvernul, care oferă gratuit teren pentru reţeaua subterană şi care poate folosi şi terenurile de la suprafaţă.

MTR a construit 13 centre comerciale, iar în reţeaua subterană se găsesc chiar restaurante cotate în catalogul Michelin.

Modelul de succes este acum exportat, MTR fiind contractată să construiască şi să exploateze linii de metrou în China, Marea Britanie, Suedia şi Australia.

×
Subiecte în articol: metrou hong kong
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close