Antena 3 CNN Externe Mexic: Rata crimelor legate de cartelurile de droguri a scăzut în primele luni de mandat ale noului preşedinte

Mexic: Rata crimelor legate de cartelurile de droguri a scăzut în primele luni de mandat ale noului preşedinte

Mexic: Rata crimelor legate de cartelurile de droguri a scăzut în primele luni de mandat ale noului preşedinte
de M.T.    |    11 Apr 2013   •   18:41

Autorităţile mexicane au anunţat miercuri că rata crimelor legate de cartelurile de droguri din această ţară au scăzut cu 14% în primele patru luni de mandat ale noului preşedinte, Enrique Pena Nieto, informează Reuters.

Astfel, din decembrie 2012 şi până în martie 2013, numărul omuciderilor care au avut legătură cu crima organizată a scăzut la 4.249, faţă de 4.934 cu un an înainte, a precizat ministrul de Interne Miguel Osorio Chong.

În ultimele patru luni ale regimului precedent, 5.127 de oameni au murit din cauza violenţelor dintre carteluri.

„Este prea devreme pentru a anunţa un triumf. tendinţa de scădere există, dar am putea fi surprinşi şi rata crimelor să crească chiar de mâine”, a declarat Osorio Chong.

Predecesorul lui Pena Nieto, Felipe Calderon, a mizat pe armată în războiul cu cartelurile de droguri, trimiţându-i pe soldaţi să-i zdrobească pe traficanţi după ce a devenit preşedinte în 2006.

Iniţial, numărul omuciderilor a scăzut şi sub Calderon, dar ulterior acesta a crescut brusc şi, până la sfârşitul mandatului său, peste 60.000 de persoane au fost ucise în violenţe legate de cartelurile de droguri.

În campania electorală, Pena Nieto a promis că va pune capăt violenţelor, deşi s-a concentrat mai mult pe reducerea numărului de omucideri, pe răpiri şi extorcare de fonduri, decât pe benzile care se ocupă cu traficul de stupefiante.

Cu toate acestea, noul preşedinte mexican a respins orice posibilitate de a ajunge la un armistiţiu cu cartelurile de droguri.


×
Subiecte în articol: Mexic trafic de droguri
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close