Antena 3 CNN Externe Mexic: Victimele abuzurilor sexuale i-au adresat o scrisoare publică Papei Francisc

Mexic: Victimele abuzurilor sexuale i-au adresat o scrisoare publică Papei Francisc

Mexic: Victimele abuzurilor sexuale i-au adresat o scrisoare publică Papei Francisc
Sursa foto: Foto: cnbc.com
04 Iul 2014   •   11:03

Victime ale actelor de pedofilie comise de preoţi catolici în Mexic, sprijinite de aproximativ o sută de personalităţi şi asociaţii, i-au transmis joi o scrisoare publică Papei Francisc, cerându-i "decizii structurale" împotriva abuzurilor din cadrul Bisericii Catolice, informează AFP.
 
Semnatarii scrisorii îi solicită Suveranului Pontif să declare aceste practici şi ascunderea lor drept "delicte penale grave" şi să-i oblige pe toţi clericii catolici să denunţe aceste cazuri și să colaboreze cu autorităţile 'dincolo de orice procedură internă' a Bisericii.

Scrisoarea adresată Papei denunţă "spaţiile de protecţie şi impunitate care le permit autorilor de abuzuri să continue să comită delicte" deoarece cazurile lor sunt tratate doar în interiorul Vaticanului, pedeapsa maximă fiind eliberarea lor din funcţii.

"Această procedură disciplinară administrativă nu are nimic de-a face cu drepturile victimelor. Este o încălcare extrem de gravă a Convenţiei ONU privind drepturile copilului", a spus Alberto Athie, un fost preot mexican care luptă pentru drepturile victimelor pedofiliei şi care a prezentat scrisoarea într-o conferinţă de presă.

Asociaţii din Europa şi SUA au indicat cu această ocazie că se vor alătura în curând demersului mexican.

În 1997, unul din cele mai mari scandaluri de pedofilie a izbucnit când un grup de opt foşti Legionari ai lui Cristos l-au acuzat de abuzuri sexuale pe fondatorul congregaţiei, mexicanul Marcial Maciel, care ducea o viaţă dublă, având două iubite şi mai mulţi copii, de asemenea victime.

După ani în care ierarhia catolică a dezminţit faptele, preotul a fost demis în cele din urmă şi îndemnat să se retragă pentru a duce "o viaţă de rugăciune şi penitenţă".

Obiectivul scrisori adresate Papei este ca bunele intenţii exprimate să se 'coaguleze' în norme specifice, a spus la rândul său Jose Barba, fost membru al congregaţiei Legionarii lui Cristos, astăzi în vârstă de 75 de ani şi fostă victimă a lui Maciel.


 

×
Subiecte în articol: abuz sexual
Parteneri
Val de viscol și frig peste România! ”Următoarele 36 de ore să fim atenți”
x close