Antena 3 CNN Externe Mexicul și Columbia sunt în doliu! Își iau rămas bun de la Gabriel Garcia Marquez

Mexicul și Columbia sunt în doliu! Își iau rămas bun de la Gabriel Garcia Marquez

Mexicul și Columbia sunt în doliu! Își iau rămas bun de la Gabriel Garcia Marquez
Sursa foto: foto: AGERPRES
22 Apr 2014   •   08:42

Mexico, orașul în care Gabriel Garcia Marquez sosise în 1961 cu "ultimii săi 20 de dolari" în buzunar, a fost luni martorul omagierii solemne a marelui scriitor columbian în prezența președinților Mexicului și Columbiei, relatează AGERPRES.

După patru zile de la decesul său la vârsta de 87 de ani, admiratorii operei sale și-au putut lua rămas bun de la laureatul premiului Nobel pentru literatură la Palatul Artelor Frumoase din capitala mexicană, loc tradițional de omagiere a marilor personalități ale culturii.
Sute de admiratori reuniți în exteriorul maiestuoasei clădiri din centrul capitalei mexicane au aplaudat îndelung sosirea văduvei lui Garcia Marquez, Mercedes Barcha, a fiilor și nepoților săi, îmbrăcați în negru, care au format prima gardă de onoare în jurul urnei.

Familia, care se retrăsese de joi într-un doliu privat și nu a primit decât persoane apropiate în locuința sa din sudul orașului, a adus la Palatul Artelor Frumoase o urnă roșie sumbră cu cenușa scriitorului, plasând-o pe un podium împodobit cu trandafiri galbeni, de care obișnuia să se înconjoare scriitorul pentru a se proteja de soarta rea, în timp ce un cvartet interpreta muzică clasică preferată de Garcia Marquez, cu piese de Bela Bartok.

Aceasta a fost prima ceremonie de omagiere a scriitorului de renume mondial, o a doua urmând să aibă loc marți la Bogota.

Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a sosit luni după-amiază la reședința Ambasadei columbiene din Mexico, deplasându-se ulterior la Palatul Artelor Frumoase, unde și-a prezentat personal condoleanțele lui Mercedes Barcha, în prezența ambasadorului columbian Jose Gabriel Ortiz.

 

×
Subiecte în articol: Mexic Columbia doliu înmormântare scriitor
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close