Antena 3 CNN Externe "Mi-am făcut doar datoria. Eu am depus jurământul de a îngriji oamenii". Un medic francez găzduieşte 50 de romi români în fostul său cabinet medical

"Mi-am făcut doar datoria. Eu am depus jurământul de a îngriji oamenii". Un medic francez găzduieşte 50 de romi români în fostul său cabinet medical

"Mi-am făcut doar datoria. Eu am depus jurământul de a îngriji oamenii". Un medic francez găzduieşte 50 de romi români în fostul său cabinet medical
de S.T.    |    17 Oct 2013   •   14:27

Un medic generalist din Roubaix, în nordul Franţei, Christophe Lamarre, găzduieşte într-o clădire care îi aparţine aproximativ 50 de romi români evacuaţi de autorităţi dintr-o tabără, scrie La Voix du Nord.

"Când tabăra a fost evacuată, nu am rezistat, am mers să îi văd, la ora prânzului, deoarece ştiam că unii sunt într-o stare de sănătate proastă", povesteşte Christophe Lamarre.

Potrivit lavoixdunord.fr, medicul a telefonat peste tot, dar nu a reuşit să găsească o soluţie pentru găzduirea acestor persoane. Atunci şi-a amintit de fostul său cabinet medical, unde a lucrat în perioada 2001-2007, în prezent un imobil dezafectat al cărui proprietar este.

Medicul Christophe Lamarre a decis să găzduiască acolo o familie de şase persoane.

Apoi a urmat o altă familie, care are un copil în vârstă de cinci ani tetraplegic, Pavel, ce urma să se întoarcă în stradă după două săptămâni la hotel plătite de prefectură.

"Le-am cerut să nu spună nimic, să rămână în clădire şi să fie discreţi", povesteşte medicul. Dar duminică, 29 septembrie, alertaţi de un zvon că "un medic din Roubaix le dă apartamente romilor", aproape 200 de romi au venit din toată zona Lille.

"Am văzut venind din Lille indivizi cu căruţuri, cu tot bagajul, televizor, saltele ...Eram depăşit", recunoaşte în prezent Christophe Lamarre.

S-a creat foarte rapid o revoltă în faţa clădirii, vecinii furioşi ameninţând să arunce cu benzină pe acoperiş şi să îi dea foc, iar poliţia municipală a fost nevoită să intervină.

Ajutat de Liga pentru Drepturile Omului din Roubaix şi de asociaţia Areas, medicul a triat ocupanţii. "În mare, i-am păstrat pe cei care erau deja în Rpubaix, care aveau copiii la şcoală aici sau probleme de sănătate. Am păstrat femeile însărcinate, de asemenea", povesteşte Christophe Lamarre. În prezent sunt aproximativ zece familii, respectiv 50 de persoane.

La intrarea în clădire, un prieten algerian, Yahia, joacă rolul de portar şi paznic. El doarme acolo, în vechea sală de aşteptare şi încearcă să filtreze intrările în clădire. "Este dificil. Trebuie să fii un adevărat psiholog, să nu intri în confruntări. Dar este clar că noaptea vin să doarmă aici şi alţi romi", precizează Yahia.

"Mi-am făcut doar datoria de medic. Eu am depus jurământul de a îngriji oamenii, de a nu-i abandona. Nu pot să îi părăsesc fără o soluţie, este contractul meu cu pacienţii mei", explică medicul Christophe Lamarre.

×
Subiecte în articol: romi tabara de romi
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close