Antena 3 Externe A murit Michael Collins, astronautul american participant la Misiunea Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună

A murit Michael Collins, astronautul american participant la Misiunea Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună

de Adrian Iclozan    |    28 Apr 2021   •   20:13
A murit Michael Collins, astronautul american participant la Misiunea Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună

Astronautul american Michael Collins, unul dintre cei trei astronauţi ai misiunii Apollo 11, a murit, miercuri, la vârsta de 90 de ani, anunțul fiind făcut de familie, potrivit BBC.

Collins s-a aflat la comanda modulul de pe orbita lunară, în timp ce Neil Armstrong şi  Edwin "Buzz" Aldrin au pus piciorul pe Lună, în data de 20 iulie 1969.

Parte a echipajului care a făcut istorie, el i-a urmărit din spațiu pe colegii săi în periplul lor selenar.

Michael Collins a pilotat modulul de comandă pe o orbită situată la 60 de mile (aproape 100 de kilometri) deasupra suprafeței Lunii, aspect ce a întărit caracterul unic al acestei experiențe.

El a rămas aproximativ 27 de ore singur în acest modul, parcurgând o orbită lunară la fiecare 47 de minute. 

Astronautul a fost complet izolat în perioadele când nava ajungea pe "partea întunecată a Lunii", pe acea porțiune a zborului orbital comunicațiile radio fiind complet întrerupte.

Collins a încetat din viață "după o luptă grea cu cancerul, avându-i alături pe membrii familiei", notează BBC.

Edwin Aldrin, 91 de ani, al doilea om care a pus piciorul pe Lună, este în prezent singurul membru în viață al Misiunii Apolo 11. 

Comandantul misiunii, Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună și a consacrat expresia "un pas mic pentru om, unul uriaș pentru umanitate", a murit în anul 2012.

Sursa: Mediafax, BBC

Foto: Collins, în 2019 (stânga) şi în perioada Misiunii Apollo 11

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close