Antena 3 CNN Externe Michael Higgins, în vârstă de 70 ani, a fost confirmat oficial în funcţia de preşedinte al Irlandei

Michael Higgins, în vârstă de 70 ani, a fost confirmat oficial în funcţia de preşedinte al Irlandei

Michael Higgins, în vârstă de 70 ani, a fost confirmat oficial în funcţia de preşedinte al Irlandei
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
29 Oct 2011   •   22:18

Candidatul laburist Michael Higgins a fost confirmat oficial, sâmbătă, în funcţia de preşedinte al Irlandei, după încheierea procesului complex de numărare a voturilor exprimate la alegerile de joi, informează AFP.
   
"Sociolog, politician şi poet", după cum se prezintă el însuşi, Higgins a obţinut în total 1.007.104 voturi, depăşind cu mult nivelul de 885.882 voturi necesar pentru desemnarea în funcţie.
   
"Sunt mulţumit de această victorie", a afirmat Higgins, cel mai experimentat şi cel mai vârstnic dintre cei şapte candidaţi înscrişi în cursa electorală. "Acest rezultat îmi va permite să fiu un preşedinte al tuturor", a adăugat el.
   
Numărarea voturilor a durat două zile, din cauza gradului ridicat de complexitate al scrutinului din Irlanda - alegătorii îi clasează pe cadidaţi în ordinea preferinţelor, iar voturile sunt reportate până când un candidat obţine majoritatea absolută.
   
Victoria lui Higgins, în vârstă de 70 de ani, era previzibilă încă de vineri, când principalii săi doi contracandidaţi - omul de afaceri Sean Gallagher şi vicepremierul nord-irlandez Martin McGuinness - îşi recunoscuseră înfrângerea.
   
Fost ministru al Culturii şi preşedinte al Partidului Laburist - membru al coaliţiei de guvernământ -, Higgins, plasat în sondajele de opinie cu 12 procente în urma lui Gallagher, a reuşit o revenire spectaculoasă în finalul campaniei.
   
Potrivit unui sondaj, 28% dintre alegători şi-au schimbat preferinţele electorale în ultimele zile ale campaniei, iar 58% dintre aceştia au renunţat la Gallagher în favoarea lui Higgins.

×
Parteneri
Tristan Tate a dat un bilet reporterului Antena 3 CNN
x close