Antena 3 CNN Externe Michael Moore şi Oliver Stone cer Ecuadorului să acorde azil politic jurnalistului Julian Assange

Michael Moore şi Oliver Stone cer Ecuadorului să acorde azil politic jurnalistului Julian Assange

Michael Moore şi Oliver Stone cer Ecuadorului să acorde azil politic jurnalistului Julian Assange
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
26 Iun 2012   •   14:23

Cineaştii Michael Moore (foto) şi Oliver Stone şi actorii Danny Glover şi Bill Maher se numără printre personalităţile proeminente de la Hollywood care au semnat o petiţie prin care au solicitat statului Ecuador să accepte cererea de azil politic a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks.
   
Potrivit publicaţiei The Hollywood Reporter, printre semnatarii acestei petiţii se află şi scriitoarea americană Naomi Wolf, al cărei tată, Leonard Wolf, s-a născut în România.
   
Petiţia a fost înmânată de reprezentanţii grupului Just Foreign Policy ambasadei Ecuadorului din Londra, unde Julian Assange s-a refugiat săptămâna trecută.
   
Potrivit grupului Just Foreign Policy, petiţia a fost semnată de peste 4.000 de americani care solicită preşedintelui din Ecuador, Rafael Correa, să aprobe cererea de azil politic semnată de Assange.
   
Julian Assange, care este cetăţean australian, s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra săptămâna trecută, încercând să evite astfel extrădarea sa în Suedia.

Australianul în vârstă de 40 de ani, care se consideră victima unui complot, a fost arestat în decembrie 2010, la Londra, în virtutea unui mandat emis de Suedia în cadrul unei anchete privind violul şi agresiunea sexuală presupusă a două suedeze.
   
WikiLeaks a devenit blestemul cancelariilor în 2010, divulgând mii de documente confidenţiale ale armatei americane cu privire la Afganistan şi Irak, apoi 250.000 de telegrame diplomatice americane.
   
Semnatarii petiţiei consideră că o eventuală extrădare a lui Assange în Suedia ar putea deschide drumul spre o viitoare extrădare a acestuia în Statele Unite ale Americii.

Potrivit aceluiaşi grup, "ostilitatea evidentă manifestată de guvernul american faţă de WikiLeaks" i-ar putea aduce pedeapsa capitală lui Assange, dacă acesta va fi judecat şi condamnat în Statele Unite. "Singura crimă pe care el a comis-o este aceea că şi-a practicat meseria de jurnalist", se afirmă în aceeaşi petiţie.
   
Grupul Just Foreign Policy afirmă pe site-ul său că este "o organizaţie independentă şi nepartizană dedicată reformării politicii externe a Statelor Unite prin mobilizarea vastei majorităţi a americanilor care doresc o politică externă bazată pe diplomaţie, legalitate şi cooperare".
 

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close