Antena 3 CNN Externe Soarta, nemiloasă cu doi frați, de cinci și șase ani, evacuați în Polonia din Afganistan. Unul a murit, celălalt s-a ales cu leziuni cerebrale

Soarta, nemiloasă cu doi frați, de cinci și șase ani, evacuați în Polonia din Afganistan. Unul a murit, celălalt s-a ales cu leziuni cerebrale

Un băiat afgan de cinci ani care a fost evacuat cu succes din Kabul și-a găsit sfârșitul în capitala poloneză, Varșovia, anunță presa internațională.

Soarta, nemiloasă cu doi frați, de cinci și șase ani, evacuați în Polonia din Afganistan. Unul a murit, celălalt s-a ales cu leziuni cerebrale
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Sep 2021   •   22:21

Corespondentul BBC la Varșovia relatează că băiatul a murit după ce a mâncat ciuperci, săptămâna trecută, la centrul pentru migranți din Polonia, unde era găzduit.

Ciupercile s-au dovedit a fi otrăvitoare. Copilul a suferit leziuni ireversibile ale creierului în urma otrăvirii.

Și fratele său cu un an mai mare s-a otrăvit cu ciuperci, găsite în perimetrul centrului pentru migranți, plasat într-o zonă împădurită din apropiere de capitală.

Cei doi fac parte dintr-o familie evacuată de la Kabul de militarii polonezi.

Ei au fost internați la Spitalul de Copii din Varșovia. Fratele supraviețuitor a suferit miercuri un transplant de ficat, dar prognoza în cazul său nu este favorabilă, din cauza leziunilor cerebrale suferite.

"Din păcate, nu i-am putut ajuta pe amândoi", a declarat directorul spitalului, dr. Marek Migdal.

O fată afgană de 17 ani, care a consumat, la rândul său, ciuperci la centrul pentru migranți s-a recuperat după intoxicație și a fost externată.

Oficialii polonezi neagă că afganii nu primesc suficientă mâncare

Otrăvirile sunt investigate de procurorii polonezi.

Presa locală a relatat că familia de afgani a cules ciupercile din pădure și a făcut supă din ele.

Oficialii care răspund de centrul de cazare au negat că migranții au ales să mănânce ciuperci deoarece nu ar fi primit hrană suficientă.

"Persoanele evacuate (din Afganistan) primesc trei mese pe zi", a spus Jakub Dudziak, purtător de cuvânt al Oficiului pentru Străini din Polonia.

El a adăugat că angajații centrului de migranți au fost instruiți să-i avertizeze pe cei găzduiți acolo să nu consume ciuperci sălbatice.

În Polonia există 12.000 de specii de ciuperci și peste 250 dintre acestea sunt otrăvitoare.

Culegerea de ciuperci, toamna, este o activitate foarte populară în Polonia. Cu această ocazie, spitalele consemnează o creștere a numărului de intoxicații cu ciuperci otrăvitoare.

×
Subiecte în articol: migranți afgani Polonia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close