Antena 3 CNN Externe Mihai Ghimpu va prelua funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova

Mihai Ghimpu va prelua funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova

Mihai Ghimpu va prelua funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova
Sursa foto: Mihai Ghimpu
12 Sep 2009   •   12:06

Parlamentul moldovean a hotărât ca Mihai Ghimpu să preia interimar preşedinţia Republicii Moldova, după ce Vladimir Voronin a demisionat vineri din funcţie. Voronin asigura interimatul acestei funcţii datorită faptului că a fost şi lider al Parlamentului. În discursul său, liderul comuniştilor a atacat partidele liberale, pe care nu le consideră capabile să conducă ţara.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat vacantă funcţia de preşedinte al ţării şi a hotărât ca Mihai Ghimpu, preşedintele Legislativului, să asigure interimatul în funcţia de şef al statului. Decizia a fost adoptată cu 52 de voturi, iar fostul preşedinte Vladimir Voronin urmează să facă parte din Comisia de Securitate Naţională în calitate de deputat.

Vladimir Voronin şi-a anunţat oficial demisia din funcţia de şef al statului, printr-un mesaj televizat în care i-a criticat dur pe liderii partidelor liberale, majoritare în Parlament. "Vă spun sincer, predau cu inima grea funcţiile conducerii ţării în mâinile noii puteri. Voi fi franc: eu nu cred în capacitatea politicienilor care au făcut alianţă doar în baza emoţiilor negării şi denigrării totale a propriei ţări, doar în scopul repartizării funcţiilor, de a propune societăţii un nou program pozitiv", a spus fostul preşedinte moldovean.

Voronin nu îşi va prezenta demisia şi în faţa forului Legislativ, cum prevede legea. O cerere de demisie cu semnătura lui Voronin va fi depusă la cancelaria Parlamentului, iar deputaţii urmează să ia act de aceasta.

Parlamentarii moldoveni au avut opinii contradictorii privind procedura prin care s-a declarat vacantă funcţia de preşedinte. Ghimpu va desemna totuşi candidatura noului premier în persoana lui Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Mihai Ghimpu presedinte interimar
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close