Antena 3 CNN Externe Mihail Gorbaciov: Democraţia rusă este o bătaie de joc

Mihail Gorbaciov: Democraţia rusă este o bătaie de joc

Mihail Gorbaciov: Democraţia rusă este o bătaie de joc
Sursa foto: mihail gorbaciov
20 Oct 2009   •   19:20

Mihail Gorbaciov a acuzat sistemul politic al Rusiei, descriind recentele alegeri ca o "batjocură" la adresa alegătorilor, implementată de stat. În cele mai dure comentarii de când a demisionat din funcţia de lider sovietic, în 1991, Gorbaciov a criticat dur partidul de guvernământ Rusia Unită, condus de premierul Vladimir Putin, şi aprecia că dezbaterea politică autentică este limitată la mică presă liberală a Rusiei.

"În ochii tuturor, alegerile au fost transformate într-o bătaie de joc la adresa poporului şi un simbol al lipsei de respect pentru alegerile lor" , aprecia acesta.
"Sistemul electorat a fost mutilat?. Comentariile sale au fost cuprinse în cadrul unui interviu pentru Novaia Gazeta, ziarul liberal la care deţine o cotă din procente, şi vin după alegerile locale din această lună pe care oponenţii Kremlinului le-au calificat a fi cele mai murdare din istoria recentă.
Rusia Unită a obţinut o victorie zdrobitoare de aproape 80 procente în mute regiuni.
Opoziţia anti-Kremlin s-a plâns că ai săi candidaţi au fost scoşi în mod ilegal de pe liste, întâlnirile lor întrerupte, iar susţinătorii intimidaţi.
Oficialii s-au grăbit în a susţine că votul a fost corect. Cu toate acestea, trei partide de opoziţie, care s-au mulţumit până acum să joace după regulile Kremlinului, s-au revoltat şi au părăsit Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.
Gorbaciov crede că neobişnuita iniţiativă arată că Rusia Unită a mers prea departe de această dată.
"Dacă asemenea oameni disciplinaţi şi prevăzători, care sunt atât de aproape de putere, au decis să facă acest pas, înseamnă că încrederea lor în instituţia politică electorală este definitiv pierdută". El crede că rezultatul este că sistemul politic al Rusiei şi Rusia Unită au fost discreditate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Mihail Gorbaciov
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close