Antena 3 CNN Externe Mihail Gorbaciov: ”Acest lucru nu trebuie lăsat să se întâmple! Pericolul este colosal!”

Mihail Gorbaciov: ”Acest lucru nu trebuie lăsat să se întâmple! Pericolul este colosal!”

Toate națiunile ar trebui să declare că armele nucleare trebuie distruse, spune într-un interviu pentru BBC fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Asta pentru a ne salva pe noi și planeta noastră.

Mihail Gorbaciov: ”Acest lucru nu trebuie lăsat să se întâmple! Pericolul este colosal!”
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    16 Mar 2022   •   09:29

În opinia dumneavoastră, cât de periculoasă este această confruntare între Rusia și Vest? 

Atât timp cât există arme de distrugere în masă, în special arme nucleare, pericolul este colosal. Indiferent de orice decizie politică luată. Uite câți oameni răi sunt în ziua de azi, care merg şi aruncă lucruri în aer.  Ar putea să ia controlul asupra unora din aceste arme. Și dacă se trage, atunci vor exista represalii. Acest lucru nu trebuie lăsat să se întâmple!

Deci, toate națiunile ar trebui să declare că armele nucleare trebuie distruse! Asta ca să ne salvăm pe noi, si pe planeta noastră!

Când am devenit secretar general al Partidului Comunist Sovietic, am vizitat orașe și sate din toată țara ca să cunosc oamenii, să mă prezint și să le vorbesc. Și era un lucru despre care vorbeau toți. 

Mi-au zis: Mikhail Sergeyevich, indiferent de problemele pe care o să le avem, orice criza alimentară, nu-ți face probleme, o sa avem destulă mâncare. O să cultivăm, ne descurcăm. Doar ai grijă să nu fie război! 

Am fost uimit! Așa erau oamenii, atât de mult au suferit în ultimul război. 

Ce credeţi despre ce se întâmplă în Rusia? Democrația pare să fie în pericol, sunteți îngrijorat? 

Da, sunt! Dar e ușor să zici asta când stai și dai un interviu și înregistrezi. 

În cartea dumneavoastră aţi scris despre importanța schimbării liderilor, dar în Rusia sistemul este clădit în jurul unui singur om, Putin. Care este pericolul unui asemenea sistem? 

Încă mai cred în schimbarea liderilor, Constituția spune asta. Dar sunt momente când o țară trece de la o perioadă la alta și atunci oamenii nu sunt pregătiți să își asume povara. 

Și în cazul ăsta, președintele nostru de acum, vorbesc despre el ca și cum nu îi cunosc numele, pe scurt, președintele nostru a moștenit acest haos și toți au văzut că a oprit acest haos și literalmente a luat totul asupra sa. 

La știri auzim că oamenii vor ca el să rămână și să termine treaba. Mai sunt multe de făcut și eu pledez pentru a respecta legea. Dar îți zic, nu mă voi opune niciodată pentru ceva ce toți oamenii își doresc!

×
Subiecte în articol: Mihail Gorbaciov Război Ucraina Rusia
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close