Antena 3 CNN Externe Mihail Gorbaciov: Lumea se află în pragul unui nou Război Rece

Mihail Gorbaciov: Lumea se află în pragul unui nou Război Rece

Mihail Gorbaciov:  Lumea se află în pragul unui nou Război Rece
08 Noi 2014   •   20:58

Ultimul conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a declarat sâmbătă că lumea se află "în pragul unui nou Război Rece". Gorbaciov a făcut această declaraţie la festivităţile care marchează 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului, relatează AFP.

"Lumea se află în pragul unui nou Război Rece", a avertizat fostul lider, în vârstă de 83 de ani, referindu-se la criza ucraineană. "Unii afirmă că acesta a început deja", a adăugat el.

În ultimele luni, "încrederea s-a rupt", a mai apreciat el.
   
"Să ne amintim că nu poate exista securitate în Europa fără parteneriatul germano-rus", a insistat Gorbaciov la o manifestaţie organizată de Fundaţia "Cinema for peace", din care face parte.
   
Într-un interviu pentru RadioTeleviziunea Elveţiană (RTS), care urmează să fie difuzat duminică, Gorbaciov a apreciat că "se încearcă să fim atraşi într-un nou Război Rece. Vedem noi ziduri. În Ucraina vor să sape o prăpastie enormă".
   
"Pericolul este în continuare prezent", consideră el. "Ei cred că au câştigat Războiul Rece. Nu există un învingător, toată lumea a câştigat", este el de părere. "Dar, în prezent, ei vor să înceapă o nouă cursă a înarmării", subliniază Gorbaciov.
   
Întrebat dacă prin "ei" înţelege ţările NATO, fostul lider sovietic a răspuns că "NATO este un instrument care este folosit".
   
Prezent la Berlin tot weekendul festivităţilor care marchează 25 de ani de la demolarea Zidului, Gorbaciov urmează să fie primit luni de cancelarul Angela Merkel.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close