Antena 3 CNN Externe Mihail Hodorkovski dezvăluie DE CE a fost graţiat, în primul interviu de la eliberarea sa

Mihail Hodorkovski dezvăluie DE CE a fost graţiat, în primul interviu de la eliberarea sa

Mihail Hodorkovski dezvăluie DE CE a fost graţiat, în primul interviu de la eliberarea sa
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
22 Dec 2013   •   12:15
Criticul Kremlinului Mihail Hodorkovski dezvăluie că şi-a luat angajamentul de a nu face politică în cererea sa de graţiere adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un interviu publicat duminică şi citat de AFP, conform Mediafax.
"Am scris în documentele mele ceea ce nu am încetat să spun public: nu mă voi angaja în politică şi nu mă voi lupta pentru restituirea activelor Iukos", fostul său grup petrolier, a declarat Hodorkovski într-un interviu acordat publicaţiei de opoziţie The New Times.
"Obiectiv, nu mă voi întoarce (în Rusia) decât dacă voi fi sigur că pot să plec dacă va fi nevoie", a adăugat el. 
 
Hodorkovski a explicat că autorităţile ruse voiau ca el să părăsească ţara.
"Autorităţile (ruse) pot spune onest că nu voiau să mă trimită în exil şi că eu am cerut acest lucru. Dar cunoscând realitatea rusă, se înţelege perfect că voiau ca eu să părăsesc ţara", declară el pentru publicaţia de opoziţie The New Times.
El recunoaşte că plecarea sa rapidă a urmat un scenariu.

Hodorkosvski, care a fost cel mai bogat om din Rusia, urmează să susţină o conferinţă de presă duminică după-amiază, la ora 12.00 GMT (14.00 ora României). 
Cu puţin timp înainte, el se va adresa câtorva ziarişti ruşi. 
Pentru cele două întâlniri cu presa, el a ales un loc simbolic, respectiv un muzeu consacrat Zidului Berlinului, în aprepiere de Check Point Charlie, trecerea între vest şi est a oraşului în timpul Cortinei de Fier. 
Sâmbătă, Hodorkovski s-a întâlnit cu părinţii săi în capitala germană, în special cu mama sa, Marina, în vârstă de 79 de ani ani, a cărei stare de sănătate îngrijorătoare a motivat cererea sa de graţiere pe care a adresat-o preşedintelui Putin. 
Acesta din urmă, atent să îşi redreseze imaginea în Occident cu câteva săptămâni înaintea începerii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, a vorbit despre acest motiv "umanitar", joi, în anunţul graţierii acestuia.
Într-o înregistrare video difuzată duminică, celebrul opozant, cu părul grizonat şi tuns scurt, slăbit de cei zece ani de detenţie, poate fi văzut în timp ce îşi îmbrăţişează tandru mama, care coboară dintr-o maşină.
El se îndreaptă apoi spre tatăl său, Boris, în vârstă de 80 de ani, şi au un schimb de replici sub privirile susţinătorilor lui Hodorkovski.
În cursul dimineţii, el se întâlnise deja cu fiul său cel mare, Pavel, în vârstă de 28 de ani.
Într-un interviu pentru televiziunea independentă Dojd, Mihail Hodorkovski a explicat că preşedintele Putin a încercat să obţină o recunoaştere a culpabilităţii din partea sa în schimbul eliberării, dar că această condiţie era inacceptabilă. 
El a adăugat că fostul ministru german de Externe, Hans-Dietrich Genscher, care lucra de mai mulţi ani la eliberarea sa, a sugerat ideea unei graţieri din motive umanitare, invocând sănătatea mamei sale, care s-a deteriorat. 
Dar aşteptându-l pe Vladimir Putin să le vorbească jurnaliştilor, joi, el a realizat că eliberarea sa era aproape.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close