Antena 3 CNN Externe Fostul oligarh Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, vorbește despre condiția în care Putin ar folosi arme nucleare

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, vorbește despre condiția în care Putin ar folosi arme nucleare

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski, despre care se spune că a fost cel mai bogat om din Rusia, aflat în exil în Marea Britanie, a declarat într-un interviu pentru CNN că liderii occidentali repetă aceleaşi greşeli pe care le-au comis predecesorii lor cu ani în urmă cu Hitler și a precizat în ce condiție ar fi Putin de acord cu folosirea armelor nucleare.

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, vorbește despre condiția în care Putin ar folosi arme nucleare
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    24 Mar 2022   •   18:03

„Trebuie să înţelegem că Putin este suficient de periculos, dar nu este sinucigaş. Poate folosi arme de distrugere în masă, numai dacă ştie că va scăpa nepedepsit.”, a susținut Mihail Hodorkovski.

Fostul oligarh este de părere că liderii occidentali nu reacționează cu suficientă fermitate la invazia Rusiei în Ucraina.

„Liderii occidentali repetă aceleaşi greşeli pe care le-au comis predecesorii lor cu ani în urmă cu Hitler. Când Hitler era foarte vulnerabil, când a încercat să invadeze Europa. Asta este ceea ce au admis complicii săi în timpul procesului de la Nurnberg.

Ce ştim este că liderii occidentali spuneau că le e teamă să îl supere pe Hitler şi s-au gândit că dacă nu opun rezistenţă, în cele din urmă el se va opri. Iar această greşeală a costat sute de milioane de vieţi. Sute de milioane de vieţi omeneşti au fost pierdute. Şi aceeaşi greşeală este comisă acum.

Putin nu va folosi niciodată arme nucleare decât dacă va şti că el este în siguranţă. Dacă va fi convins că este în siguranţă atunci da, evident va fi tentat să facă asta.”, a mai spus fostul oligarh în interviul pentru CNN.

Într-un articol de opinie publicat recent de The Economist, Mihail Hodorkovski susține că abordarea lui Vladimir Putin este cu mult diferită față de diplomația practică în Vest:

„Eu duc un război personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani. Asta a dus la întemnițarea mea în Rusia timp de zece ani și apoi la expulzare, cu un avertisment că mă așteaptă închisoarea pe viață dacă mă întorc vreodată. Îl cunosc pe omul care mi-a făcut toate astea? Cred că da. De aceea privesc cu disperare abordarea defetistă a liderilor occidentali, precum Joe Biden, Emmanuel Macron și Naftali Bennett (premierul israelian, n.red.) (...)

O parte a problemei este că actualii lideri ai țărilor occidentale nu s-au confruntat niciodată cu bătăuși. Experiența și educația lor se referă la interacțiunile dintre oamenii de stat. Nu este cazul lui Vladimir Putin. A fost crescut în KGB, o organizație care se baza pe forță și nerespectarea legii.”

Citește și: Omul care ”duce un război personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani” vorbește despre marea greșeală pe care o fac liderii din Vest

 

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close