Antena 3 CNN Externe Mii de conturi de internet, supravegheate de agenţiile guvernamentale americane. Dezvăluirile făcute de Google

Mii de conturi de internet, supravegheate de agenţiile guvernamentale americane. Dezvăluirile făcute de Google

Mii de conturi de internet, supravegheate de agenţiile guvernamentale americane. Dezvăluirile făcute de Google
Sursa foto: Foto: mashable.com
07 Mar 2013   •   11:25
Reprezentanţii gigantului american Google susţin că agenţiile guvernamentale americane, între care poliţia federală (FBI), au supravegheat mii de conturi de Internet din 2009 până în 2012 pentru a împiedica eventualele activităţi teroriste, relatează AFP.

Google a prezentat presupusele scrisori de "securitate naţională" pe care le-a primit şi care corespund unor cereri oficiale de date, în numele legii antiterorism Patriot Act, adoptată după atentatele din 11 septembrie 2001.

Publicarea acestor scrisori, foarte criticate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, este o premieră. Este prima dată când o companie privată publică date despre aceste scrisori.

În intervalul 2009-2012, compania a primit din partea administraţiei între zero şi 999 de cereri. Aceste solicitări vizează anual între 1.000 şi 1.999 de conturi, cu excepţia anului 2010, când cererile au vizat între 2.000 şi 2.999 de conturi, potrivit Google.

"Remarcaţi că noi publicăm plaje de cifre şi nu cifre exacte. Aceasta pentru a răspunde cererilor FBI, Departamentului Justiţiei şi altor agenţii (guvernamentale) care se tem că publicarea unor cifre exacte ar dezvălui informaţii despre anchetele în curs", a declarat directorul de securitate al Google, Richard Salgado, pe blogul grupului.

Potrivit unor asociaţii precum ACLU (American Civil Liberties Union), aceste scrisori conferă prea multă putere administraţiei, care poate astfel să supravegheze conturile de Internet fără mandatul justiţiei.

Electronic Frontier Foundation (EFF) apreciază la rândul său că aceste scrisori sunt "periculoase" deoarece ele generează un "abuz sistematic al puterii" de către FBI.

"Este vorba despre o victorie fără precedent a transparenţei", au scris miercuri pe un blog doi militanţi ai EFF, Dan Auerbach şi Eva Galperin. 

×
Subiecte în articol: Google
Parteneri
A crescut vârsta de pensionare. Zeci de mii de români sunt afectaţi
x close