Antena 3 CNN Externe Mii de macedoneni protestează la Skopje, cerând demisia Guvernului

Mii de macedoneni protestează la Skopje, cerând demisia Guvernului

Mii de macedoneni protestează la Skopje, cerând demisia Guvernului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Dec 2012   •   18:03

Câteva mii de macedoneni au manifestat sâmbătă la Skopje, la apelul opoziţiei de stânga, cerând demisia Guvernului conservator, acuzat că este responsabil de grava criză economică ce afectează această fostă republică iugoslavă, informează AFP.

 Această manifestaţie are loc după ce majoritatea guvernamentală a adoptat luni bugetul pentru 2013, dur criticat de către opoziţie, într-o şedinţă marcată de incidente atât în interiorul, cât şi în afara Parlamentului, soldate cu 17 răniţi, între care 11 poliţişti şi doi deputaţi.

Purtând banderole pe care se putea mesajul "Jos Guvernul!", protestatarii, circa 4.000 potrivit poliţiei, au manifestat fără incidente în faţa sediului principalului partid din cadrul coaliţiei guvernamentale, VMRO-DPMNE, înconjuraţi de un important dipozitiv de poliţie.

"Ne-am reunit aici pentru că nu avem un Parlament şi un Guvern adevărate", a strigat către mulţime liderul opoziţiei, Branko Crvenkovski care, de la adoptarea bugetului, nu încetează să ceară demisia Guvernului.

"Guvernul nu poate nici măcar să respire fără să îndatoreze ţara", a continuat el.

Mulţimea i-a răspuns fluierând şi strigând "Jos Guvernul".

"Vrem să scăpăm de acest Guvern care nu încetează să jefuiască ţara", a declarat pentru AFP o funcţionară din Skopje, Vera Stojanovska, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

"Acest regim trebuie să plece, pentru că este incapabil să creeze locuri de muncă pentru tineri", şi-a exprimat indignarea un pensionar, Dragi Jovanovski.

În Macedonia, unde şomajul afectează 31% dintre cei aproximativ două milioane de locuitori, bugetul pentru 2013 prevede cheltuieli în valoare de 2,7 miliarde de euro şi venituri în valoare de 2,4 miliarde de euro.

Economia macedoneană urmează să înregistreze o perioadă de stagnare în 2013, potrivit previziunilor Băncii Mondiale (BM), care estimează totuşi o creştere de unu la sută anul viitor în această ţară balcanică.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close