Antena 3 CNN Externe Mii de manifestanţi din Kiev au participat la funeraliile unui tânăr ucis în confruntări

Mii de manifestanţi din Kiev au participat la funeraliile unui tânăr ucis în confruntări

Mii de manifestanţi din Kiev au participat la funeraliile unui tânăr ucis în confruntări
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
26 Ian 2014   •   18:14
Mii de persoane, inclusiv liderii opoziţiei ucrainene, au asistat duminică la serviciul funerar organizat la Kiev în memoria unui tânăr manifestant ucis săptămâna aceasta în cursul unor confruntări violente cu forţele de ordine, relatează AFP, conform Mediafax.
Cu flori în mână şi steaguri ucrainene la umăr, o mulţime de oameni s-a strâns în interiorul Catedralei Sfântul Mihail, în curtea lăcaşului şi până dincolo de gardurile care o înconjoară, pentru a-i aduce un omagiu lui Mihail Jiznevski.
Tânărul, de naţionalitate belarusă, care potrivit unui prieten ar fi mplinit 26 de ani duminică, a murit împuşcat miercuri, în cursul confruntărilor de gherilă urbană - fără precedent în cele două luni de când are loc mişcarea de contestare în Ucraina - care s-au desfăşurat în capitală.
Corpul tânărului, îmbrăcat într-un costum şi aflat într-un scriu deschis, a fost depus în interiorul catedralei ortodoxe, vopsite în albstru-pastel şi care are cupole aurii în formă de bulbi, situate la doar câteva sute de metri de Piaţa Independenţei, centrul mişcării de contestare, dar şi de strada Gruşevski, pe care a fost găsit mort.
Cei trei lideri ai opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, Vitali Kliciko şi Oleg Tiagnîbok, au asistat la funeralii, cu lumânări în mână.
Unele persoane agitau steaguri naţionaliste belaruse în alb şi roşu datând din perioada presovietică, interzise în prezent pe teritoriul acestei ţări conduse de un regim foarte dur.
"Era un om bun. Este trist să vezi astfel de oameni părăsindu-ne aşa", a declarat Iuri, unul dintre prietenii săi, pentru AFP.
"Este un asasinat comis cu premeditare", a acuzat tânărul, care nu a vrut să-şi spună numele de familie.
În opinia sa, Mihail Jiznevski, care trăia de mai mulţi ani în Ucraina, făcea parte din echipele de activişti care au asigurat securitatea taberei manifestanţilor din centrul Kievului.
"Era un om curajos, care şi-a dat viaţa pentru viitorul Ucrainei", a declarat Irina Davidova, o locuitoare din Kiev venită să-i aducă un omagiu tânărului.
"Un belarus a devenit un erou al Ucrainei", a adăugat ea.
Tânărul urmează să fie înmormântat în Belarus.
Biserica Ortodoxă afiliată Partrierhiei de la Kiev şi Biserica Greco-Catolică (Uniată) ucrainene s-au implicat într-o mişcare de solidaritatea faţă de manifestanţii care ocupă Piaţa Independenţei, la Kiev, de la sfârşitul lui noiembrie, spre deosebire de Biserica Ortodoxă afiliată Patriarhiei de la Moscova.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close