Antena 3 CNN Externe Mii de protestari au blocat accesul în incinta Băncii Centrale Europene

Mii de protestari au blocat accesul în incinta Băncii Centrale Europene

Mii de protestari au blocat accesul în incinta Băncii Centrale Europene
Sursa foto: Foto: Reuters
31 Mai 2013   •   12:23

Intrarea sediului central al ECB (Banca Centrală Europeană) din Germania este blocată de peste 3000 de persoane, într-un marş de protest împotriva austerităţii severe. Miile de oameni au ieşit pe străzi sub stindardul mişcării "Blockupy", al cărui prim scop a fost atins, prin închiderea băncii din Frankfurt.

Următoarea acţiune este programată în faţa Deutsche Bank, iar mai târziu, protestatarii se vor deplasa spre Aeroportul Naţional Frankfurt.


Protestatarii anti-capitalişti au ocupat străzile din centrul financiar-bancar al metropolei germane cu o zi înainte de reuniunea guvernelor europene, care vor analiza cei trei ani de criză a monedei euro.

"Blockupy" a devenit foarte populară pe Twitter. Un utilizator al acestei reţele, Enough14, a postat următorul anunţ: "O blocadă mare şi puternică pe Kaiserstr. Niciun bancher nu va intra aici", cu referire la sediul central al ECB.


Purtătorul de cuvânt, Martin Sommer, spune că districtul financiar din Frankfurt ar putea fi blocat de 20.000 de demonstranţi, care sunt de părere că Troika (ECB, Comisia Europeană şi FMI) impune un "dictat de austritate" ţărilor care au probleme financiare şi care au fost nevoite să se împrumute pe piaţa internaţională.


Cipru, Grecia, Portugalia, Irlanda au fost ajutate financiar pentru a se putea salva din situaţia economică dificilă, iar Spania a fost sprijinită prin împrumuturea băncilor interne.

Reprezentantul "Blockupy", Frauke Distelrath, declară că protestul nu este îndreptat împotriva funcţionarilor bancari. El acuză instituţia bancară în sine, prin rolul decisiv pe care îl are, "ca un participant important la politica de împovărare a europenilor, prin tăierile bugetare care influenţează nivelul de trai al celor mai mulţi oameni"

Reprezentanţii ECB au comunicat că instituţia va rămâne operaţională şi că s-au luat măsuri pentru asigurarea siguranţei angajaţilor săi.


×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close