Antena 3 CNN Externe Mii de oameni au stat fără curent electric mai bine de o săptămână. De vină a fost ”direcția greșită” vântului, în Anglia

Mii de oameni au stat fără curent electric mai bine de o săptămână. De vină a fost ”direcția greșită” vântului, în Anglia

Mii de familii au stat fără energie electrică timp de mai bine de o săptămână, după ce furtuna Arwen a făcut ravagii în Marea Britanie. Explicația reprezentanților din domeniul energiei a fost cel puțin surprinzătoare. Aceștia au transmis că ”direcția greșită a vântului” este de vină.

Mii de oameni au stat fără curent electric mai bine de o săptămână. De vină a fost ”direcția greșită” vântului, în Anglia
de Cerasela Stafie    |    09 Dec 2021   •   22:12

Sute de case și întreprinderi au rămas din nou fără electricitate miercuri, în urma furtunii Barra. Se întâmplă exact după ce proprietățile au fost reconectate, la 12 zile după furtuna Arwen. Unele dintre ele nu au avut curent electric în toată această perioadă.

În ultimii cinci ani, companiile de energie au investit 730 de milioane de lire sterline în infrastructura serviciilor pe care le oferă. Acum, luați la întrebări, reprezentanții acestora au explicat că vântul a bătut dintr-o ”direcție greșită”.

Mai exact, vântul a venit din nord-est și a provocat mai multe daune decât s-ar fi așteptat de la vântul care bătea din sud-vest. Această clarificare i-a uimit până și pe parlamentari, care au transmis că ar fi trebuit să se aștepte cineva ca vântul să vină ”din mai multe direcții”.

Paul McGimpsey, de la Energy Networks Association, a declarat comitetului de afaceri, energie și strategie industrială de la Commons că vântul care vine din nord-est înseamnă că, în multe cazuri, „copacii vor cădea diferit pe linii”. 

„Una dintre problemele particulare cu care ne-am confruntat cu această furtună, care a fost diferită de ceea ce ne-am confruntat în trecut - direcția vântului care vine din nord-est”, a spus el parlamentarilor.

„Nu sunt vânturile dominante la care te-ai aștepta din sud și, ca atare, în multe ocazii, copacii au căzut diferit pe linii.”, scrie Daily Mail.

Președintele comitetului, Darren Jones, și-a exprimat neîncrederea față de sugestia că rețelele și-ar putea baza planurile pe vântul care vine doar „într-o anumită direcție”. Acesta a replicat: „Pot să verific dacă aud bine? Ne-am planificat lucrări de rezistență pe baza faptului că vântul va veni doar într-o anumită direcție?’

Aproape un milion de case din nordul Angliei, Țara Galilor și Scoția au rămas în beznă după furtuna Arwen. Ultimele câteva sute, din nord-estul Angliei, au fost reconectate miercuri. Între timp, o altă furtună a lovit țara, Barra. Au fost emise trei avertismente de inundații în Anglia și cinci în Țara Galilor.

×
Subiecte în articol: curent electric Marea Britanie furtuna vant
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close