Antena 3 CNN Externe FBI, Trezoreria SUA și procurorii federali, pe urmele "cârtiței" care a dezvăluit că miliardarii Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffet au plătit aproape zero taxe

FBI, Trezoreria SUA și procurorii federali, pe urmele "cârtiței" care a dezvăluit că miliardarii Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffet au plătit aproape zero taxe

În SUA are loc o anchetă federală după ce în presă au apărut informații privind felul în care Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffet dar și alți miliardari americani au evitat să plătească taxe, transmite BBC.

FBI, Trezoreria SUA și procurorii federali, pe urmele "cârtiței" care a dezvăluit că miliardarii Jeff Bezos, Elon Musk și Warren Buffet au plătit aproape zero taxe
de Adrian Iclozan    |    09 Iun 2021   •   13:49

Ancheta FBI nu vizează însă felul în care miliardarii au plătit impozite mici sau zero pe venit, ci scurgerea de informații în presă, relatează BBC.

Site-ul de știri ProPublica a anunțat că fondatorul Amazon, Jeff Bezos nu a plătit niciun impozit în anii 2007 și 2011, la fel ca și fondatorul SpaceX și Tesla, Elon Musk, în 2018.

Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a calificat publicarea informațiilor drept ilegală și a precizat că FBI se ocupă de anchetă.

ProPublica a anunțat, la rândul său, că examinează ceea ce a numit o  "amplă comoară de informații ale IRS (fiscul american, n.r.)" referitoare la taxele miliardarilor și că va publica noi detalii săptămânile următoare.

ProPublica: între 2014 și 2018, ultra-bogații Americii au plătit impozit 3,4% raportat la creșterea veniturilor

Potrivit ProPublica, cei mai bogați 25 de americani au plătit în medie 15,8% calculat la venitul brut ajustat, ceea ce este mai puțin decât plătesc majoritatea lucrătorilor americani.

"Am fost uluiți (să aflăm) că, dacă ești miliardar, poți plăti aproape zero la impozite (...) Ultra-bogații pot ocoli sistemul într-o modalitate în totalitate legală", a declarat pentru BBC Jesse Eisinger, jurnalist ProPublica.

Site-ul citat arată că, la fel ca mulți cetățeni obișnuiți, americanii foarte bogați își pot reduce impozitele pe venit prin donații caritabile sau fructificarea veniturilor din investiții, mai degrabă decât din salarii. 

Pe baza datelor Forbes, ProPublica a calculat că în perioada 2014 - 2018 averea celor mai bogați 25 de americani a crescut cu 401 miliarde de dolari iar taxele plătite de aceștia în intervalul menționat au fost de doar 13,6 miliarde de dolari, adică aproximativ 3,4% din sumă.

Unul dintre miliardarii menționați de ProPublica este George Soros.

Soros spune că nu a plătit taxe pentru că a pierdut bani în investiții

Într-o declarație remisă site-ului, managementul lui Soros a susținut că miliardarul nu a datorat taxe statului american pentru că a înregistrat pierderi în investițiile angajate.

Declarația mai precizează că Soros s-a declarat, de-a lungul anilor, în favoarea creșterii taxelor pentru bogați.

Fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, a cărui situație fiscală s-a numărat printre cele relevate de ProPublica, a anunțat că va apela la "mijloace legale" pentru a descoperi sursa scurgerii de informații.

ProPublica a menționat că a primit documentele relevante despre felul cum miliardarii americani evită taxarea, ca reacție la articolele publicate despre tăierile de fonduri la Fiscul american și felul cum aceste reduceri de buget afectează capacitatea instituției de a aplica prevederile fiscale în cazul celor bogați și al marilor corporații.

Casa Albă: FBI, Trezoreria și procurorii federali anchetează "scurgerea"

Casa Albă a precizat că problema scurgerii de informații a fost înaintată către "FBI, procurorii federali și către două structuri de monitorizare din cadrul Departamentului Trezoreriei".

Scandalul evitării impozitării de către miliardarii americani vine în contextul în care președintele Joe Biden s-a angajat să crească taxele pe averea celor bogați, în parte pentru a majora resursele necesare programului său masiv de investiții.

×
Subiecte în articol: FBI miliardari taxe zero
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close