Antena 3 CNN Externe Miliardarul Soros, atac dur la Facebook şi Google: Pun în pericol democraţia. Zilele lor sunt numărate

Miliardarul Soros, atac dur la Facebook şi Google: Pun în pericol democraţia. Zilele lor sunt numărate

Miliardarul Soros, atac dur la Facebook şi Google: Pun în pericol democraţia. Zilele lor sunt numărate
Sursa foto: Foto: georgesoros.com
de M.Z.    |    26 Ian 2018   •   09:16

Companiile Facebook şi Google reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, întrucât formează monopoluri şi împiedică inovaţia în domeniul tehnologic, a declarat joi miliardarul ungaro-american George Soros, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

”Facebook şi Google exploatează mediile sociale şi provoacă mai multe probleme. Proprietarii acestor platforme gigant se consideră stăpâni ai universului, dar, de fapt, ei sunt sclavii ideei de a-şi păstra poziţia dominantă. Este doar o chestiune de timp până când dominarea globală a monopolurilor din industria IT americană va fi întreruptă. Davos este un loc bun pentru a anunţa că zilele lor sunt numărate. Reglementarea şi impozitarea le vor duce la pierzanie, iar comisarul UE pentru Concurenţă, (Margrethe) Vestager, va fi Nemesisul lor”, a spus Soros.

Miliardarul în vârstă de 87 de ani consideră că una dintre problemele esenţiale ale acestor medii online este abilitatea de a influenţa modul în care oamenii gândesc şi se comportă, de multe ori fără ca societatea să fie conştientă de acest lucru.

”Companiile de media sociale îi determină pe oameni să renunţe la autonomia lor de gândire. Acest lucru are consecinţe negative de mare anvergură asupra funcţionării democraţiei, în special asupra integrităţii alegerilor. Puterea de a modela atenţia oamenilor este concentrată în mâinile câtorva companii. Este necesar un efort real pentru a evalua şi apăra ceea ce John Stuart Mill numea <>. Există posibilitatea ca, odată pierdută, oamenii care cresc în era digitală să aibă dificultăţi în recâştigarea acestei libertăţi. Oamenii fără libertate de gândire pot fi uşor manipulaţi. Acest pericol nu este valabil doar pentru viitor; a jucat deja un rol important în alegerile prezidenţiale americane din 2016”, a mai spus Soros. George Soros deţine în prezent, prin intermediul unui fond de investiţii, 109.451 de acţiuni ale companiei Facebook. 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: George Soros Facebook Google amenintare
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close