Antena 3 CNN Externe Mobilizare militară de amploare. Rusia face prima mutare

Mobilizare militară de amploare. Rusia face prima mutare

Mobilizare militară de amploare. Rusia face prima mutare
20 Sep 2016   •   15:51

Rusia efectuează marţi aplicaţii militare în Osetia de Sud, antrenând în acest scop circa 4.000 de militari şi o mie de vehicule şi echipamente grele de la bazele sale din această regiune secesionistă a Georgiei, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian de cinci zile din august 2008, au anunţat autorităţile militare ruse, citate de EFE, TASS şi RIA Novosti.

Aceste exerciţii militare în Osetia de Sud vor continua până în 24 septembrie.

În primăvara anului trecut, parlamentul şi preşedintele republicii separatiste, Leonid Ţibilov, au anunţat organizarea unui referendum privind încorporarea regiunii în Federaţia Rusă în 2017.

În martie 2015, Putin şi Ţibilov au semnat un tratat de alianţă, în conformitate cu care Moscova şi-a asumat apărarea şi securitatea republicii, unde are deja baze militare.

De asemenea, Kremlinul a dispus simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei ruse pentru locuitorii Osetiei de Sud, care funcţionează, de fapt, ca un protectorat rusesc, deoarece depinde aproape în întregime de finanţarea Moscovei.

Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud după războiul din august 2008 cu Georgia, prin care preşedintele georgian de la acea vreme, Mihail Saakaşvili, încercase să preia controlul prin forţă asupra acestui teritoriu separatist care îşi autoproclamase independenţa, de facto, începând cu anul 1992.

Osetia de Sud, cu capitala la Ţhinvali, considerată de Georgia drept teritoriu ocupat de trupele ruseşti, are în prezent o populaţie de 60.000 de persoane, faţă de 100.000 de locuitori, câţi număra în 1991.

Simultan, unităţile de apărare antiaeriană din Districtul militar Vest au început marţi aplicaţii militare pe poligonul Kapustin Iar din Astrahan, unde vor simula acţiuni de ripostă la adresa unui atac masiv cu rachete din partea unui inamic imaginar, a indicat presei purtătorul de cuvânt al trupelor desfăşurate în acest district, colonelul Igor Mughinov, citat de RIA Novosti.

La aplicaţiile cu rachete, care sunt prevăzute să aibă loc tot până în 24 septembrie, participă unităţi antiaeriene din regiunile Moscova, Nijni Novgorod, Smolensk şi Ivanovo, implicând circa 1.500 de soldaţi şi ofiţeri şi peste 300 de echipamente militare.

În altă ordine de idei, general-colonelul Aleksandr Dvornikov a fost numit marţi, printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin, comandant al Districtului militar Sud, el exercitând provizoriu această funcţie de la 1 iulie. Anterior, generalul Dvornikov comandase forţele ruseşti din Siria.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close